luni, 17 iunie, 2024
29.2 C
Chișinău
HomepageAgroEcoProducția agricolă în Moldova este în creștere

Producția agricolă în Moldova este în creștere

Recomandate

În ianuarie-septembrie 2018, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile a însumat în preţuri curente 22340 mil. lei, constituind 100,2% în preţuri comparabile faţă de perioada respectivă a anului 2017.

Majorarea producţiei globale agricole a fost determinată de creşterea producţiei animaliere cu 1,0%, producţia vegetală marcând o descreştere cu 0,2%, arată datele Biroului Național de Statistică.

Recolta globală a culturilor cerealiere şi leguminoase boabe (cu excepția porumbului) în gospodăriile de toate categoriile a constituit 1367,3 mii tone sau cu 13,6% mai puțin faţă de anul 2017. Recolta de grâu a constituit 1141,1 mii tone sau cu 8,8% mai puțin, a orzului – 174,8 mii tone (mai puțin cu 29,8%), leguminoaselor boabe – 46,0 mii tone (mai puțin cu 33,3%)

Producţia animalieră în ianuarie-septembrie 2018 se caracterizează prin majorarea producţiei (creşterii) vitelor şi păsărilor (în masă vie) cu 4,5%, care a fost influenţată de sporirea producţiei în întreprinderile agricole cu 15,5%. Totodată, creşterea vitelor şi păsărilor în gospodăriile populației s-a micşorat cu 2%.

Producţia de lapte în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 7,3% drept urmare a micşorării acesteia în întreprinderile agricole cu 8,6% şi în gospodăriile populației – cu 7,2%.

Producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile s-a diminuat cu 2,9% în rezultatul micşorării producţiei atît în întreprinderile agricole (cu 0,8%), cât şi în gospodăriile populației (cu 4,5%).

La 1 octombrie 2018 faţă de data respectivă a anului trecut a fost înregistrată micşorarea efectivelor de animale de toate speciile în gospodăriile de toate categoriile, drept urmare a micşorării acestora în gospodăriile populaţiei. Totodată, în întreprinderile agricole efectivul porcinelor a crescut cu 7,2%, efectivul păsărilor – cu 2,6%, iar efectivul bovinelor s-a menţinut la nivelul anului precedent.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco