FOTO: economicsgazette.com
- pub -

Producția de cereale la nivel mondial a atins un nivel record în 2017, în creștere cu 33 milioane de tone față de 2016, la aproape 2646 milioane de tone, potrivit ultimelor estimări ale Raportului FAO privind cererea și oferta de cereale, publicat la data de 5 aprilie curent.

Cu toate acestea, FAO anticipează că producția de porumb și de grâu din acest an va scădea în baza previziunilor anterioare.

Indicele FAO pentru prețurile la cereale a continuat pe cale ascendentă, în medie cu 2,7% mai mare decât în februarie și cu 12,1% peste valoarea din martie 2017. Prețurile la grâu au crescut, în special datorită îngrijorărilor legate de vreme, inclusiv seceta prelungită în Statele Unite ale Americii și condițiile umede și reci în unele părți ale Europei.

- pub -

Prețurile la porumb au devenit chiar mai ferme, determinate de combinația între cererea mondială robustă și perspectivele înrăutățite de recoltă în Argentina.

Perspectivele producției globale de cereale în 2018 sunt mai restrânse

Producția de grâu la nivel mondial este de așteptat să scadă la 750 de milioane de tone, cu aproximativ unu la sută față de nivelul record al anului precedent. Prognozele sugerează că producția din S.U.A. și-ar putea reveni de la declinul din anul 2017, în timp ce producția în China, India și Federația Rusă ar putea să scadă după un an record.

Producția de cereale furajere este, de asemenea, de așteptat să scadă după recordul din 2017, pe fondul vremii nefavorabile din Argentina, a trecerii de la cultivarea de porumb la cultivarea de soia în Brazilia și a scăderii plantațiilor din Africa de Sud sub influența prețurilor.

Cea mai recentă prognoză a FAO pentru rezervele mondiale de cereale la încheierea anotimpurilor în 2018 se ridică la aproape 748 de milioane de tone, cu aproape 4 la sută mai mult decât în anul precedent, atingând un nivel record, determinat de creșterea stocurilor de grâu. Creșterea rezervelor ar trebui să atenueze consecințele declinului proiectat în producția globală din acest an.

- pub -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here