Pandemia a stimulat majorarea cererii pentru zahăr atât de mult, încât a surprins chiar și principalii traderi mondiali.
Chiar și când restaurantele, cinematografele și stadioanele erau închise, oamenii continuau să consume zahăr. Coacerea produselor acasă, acumularea nerezonabilă de stocuri, au dus la faptul că cererea globală a arătat rezultate bune în sezonul trecut, scrie Bloomberg.
Mai mult, potrivit lui Tom McNeill, directorul centrului australian de cercetare Green Pool Commodity Specialists, consumul va crește la un nivel record în sezonul de marketing care a început în octombrie.
Consumul de zahăr este incredibil de dificil de măsurat, subliniază analiștii. Green Pool, care la un moment dat se aștepta ca cererea să scadă cu 1 milion de tone, înregistrează acum o scădere de numai 100 de mii de tone. Potrivit ED&F Man Holdings Ltd., cererea a scăzut probabil cu cel mult 1% față de prognoza anterioară de 2%.
Odată cu redresarea economică și apariția vaccinului, cererea pentru zahăr se recuperează. Ca urmare, contractele futures tranzacționate la New York au crescut deja cu peste 70%, după minimele pandemice din aprilie.
Consumul probabil va crește cu 2% după scăderea înregistrată. Unele companii prognozează o creștere de 0,9-1%.
Desigur, criza nu s-a încheiat încă. Multe țări din Europa au trecut recent la a treia izolare. Mai mult, consumul în UE a scăzut în ultimii ani.
Cu toate acestea, stimulentele contribuie la creșterea cererii de zahăr. În Brazilia, un program de sprijin guvernamental a ajutat companiile locale să vândă cu 4,6% mai mult zahăr din ianuarie până în noiembrie anul trecut, comparativ cu anul precedent, potrivit grupului industrial Unica. Aceasta s-a întâmplat după un deceniu de creșteri mici sau chiar descreșteri.
Comentarii