‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 12 septembrie, 2024
18.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriReacția Ministerului Agriculturii: Participanții la conferința din 8 octombrie au prezentat informații false

Reacția Ministerului Agriculturii: Participanții la conferința din 8 octombrie au prezentat informații false

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe 8 octombrie curent, un grup de reprezentanţi ai ONG-urilor din agricultură şi doi producători agricoli au susţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia a fost abordată problema comercializării recoltei de fructe, problemă impusă de embargoul rusesc la exportul de mere în această ţară. Drept răspuns, Ministerul Agriculturii a publicat un comunicat de presă în care vine cu unele precizări.

Conținutul comunicatului îl publicăm integral mai jos:

˝Întru susţinerea pomicultorilor au fost alocate compensaţii de 138 mln de lei, care urmează a fi repartizaţi începând cu 15 octombrie, curent. Prin eforturile Guvernului s-au identificat pieţe de desfacere a fructelor în Uniunea Europeană, Belarus, Kazahstan, Turcia şi alte ţări. Această activitate continuă prin tratative şi întrevederi, care se vor solda cu alte, noi direcţii de export a fructelor. Menţionăm, că mulţi producători agricoli au deja relaţii şi conlucrează eficient cu importatorii de fructe din alte ţări.

‹ adv ›

Cu părere de rău, participanţii la conferinţă au preferat o altă abordare a problemelor, operând cu date eronate, făcând şi nişte concluzii departe de a fi reale.

Astfel, un producător de fructe din nordul ţării, afirma că până în prezent n-a fost comercializată, decât o cantitate de 1-2% din recolta de mere. De fapt, conform datelor statistice, în perioada dintre 26 august-29 septembrie au fost vândute numai pe pieţele din afara ţării aproape 20 de mii de tone de mere. Aceiaşi persoană afirma la conferinţa de presă, că în România este imposibil de exportat fructe din cauza că ar exista, chipurile, o condiţie din partea română, o garanţie bancară de 7 mii de euro pentru un camion de mere. Această prevedere s-a anulat odată cu intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb şi în prezent nu există nici o piedică pentru exportul produselor agricole. Dovadă-i şi faptul, că până în prezent, peste Prut au fost exportate peste 730 de tone de mere, 190 de tone de prune şi 987 de tone de struguri.

Un alt producător din raionul Orhei, se frăsuia la conferinţa de presă, că întreprinderile de procesare achiziţionează merele cu doar 50 de bani pentru un kilogram şi că e mai convenabil să hrănească animalele cu mere, uitând să mai precizeze că din bugetul statului, pentru fiecare kilogram de mere livrate la procesare, producătorilor li se mai achită câte 1,5 lei. Adică, în total, un kilogram de mere vândut la întreprinderile de procesare va fi plătit cu aproximativ 2 lei, în timp ce în anul trecut, de la un kilogram de mere la procesare producătorii au avut un venit de doar 82 de bani, dar nu 2 lei cum eronat afirma acelaşi producător.

‹ adv ›

În altă ordine de idei, menţionăm, că Guvernul a alocat mai bine de 20 mln de lei pentru achiziţionarea merelor pentru grădiniţe, şcoli şi unităţi militare. Ministerul Agriculturii a anunţat licitaţii publice pentru achiziţionarea fructelor, dar la aceste licitaţii s-au prezentat doar agenţii economici din 8 raioane, care au încheiat contracte de livrare a merelor în medie cu 5 lei pentru un kilogram.  Ceilalţi pomicultori, din mai mult de 25 de raioane, inclusiv şi din raioanele de nord, unde-s mai multe livezi, nu s-au prezentat la licitaţii, preferând să se frăsuiască că n-au pieţe de desfacere, în loc să depună un efort pentru a căuta soluţii.

Ministerul Agriculturii, împărtăşeşte îngrijorarea organizaţiilor non guvernamentale expuse în cadrul conferinţei de presă, privind finanţarea nesatisfăcătoare a agriculturii, demonopolizarea pieţei produselor petroliere şi adoptarea legii cu privire la impozitul consolidat, proiect elaborat de altfel de minister. Ne exprimăm siguranţa că în comun vom reuşi să transpunem în fapt transformările spre care tindem, dar cu condiţia, să excludem din activităţile pe care le desfăşurăm, învinuirile neîntemeiate şi acţiunile nejustificate de promovare în scop electoral.˝

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›