Așteptând ca vinăriile din țară să-și deschidă ușile pentru vizitatori, continuăm să aflăm detalii savuroase despre destinațiile oenoturistice care ne fac auzită Moldova peste hotare și care-și găsesc loc în lista cramelor pe care le vom vizita în această vară . Tradiții găgăuze de producere a vinului, tehnici speciale de maturare și soiuri selecte de struguri, sunt doar câteva dintre secretele pe care fabricile de producție a vinului le urmează de ani buni.
În cadrul campaniei „ReVin cu drag”, lansată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și mediatizată de Agrobiznes, de data aceasta descoperim împreună vinăriile din zona cu Indicație Geografică Protejată (IGP) „Valul lui Traian”, din partea de sud a țării. Arealul geografic este leagănul vinurilor licoroase din Moldova și se întinde pe o suprafață de aproximativ 43.000 de hectare. Denumirea zonei a fost inspirată de monumentul istoric Valul lui Traian, o fortificaţie din perioada antică târzie, considerată punct de demarcare dintre romani şi lumea „barbară” sau rămăşiţe ale construcţiilor defensive din epoca împăratului Traian.
Vin din soiuri cultivate de romani în antichitate
Aproape de hotarele cu România și Ucraina, se întinde „Vinia Traian”, o vinărie fondată jumătate de secol în urmă. Amplasată într-o zonă care este considerată leagănul vinificației nobile, vinăria produce băuturi după metode și tradiții multiseculare. La „Vinia Traian” excursiile sunt o incursiune în istorie, vizitatorii descoperă cultura și tradițiile neamului găgăuz, gustă din savoarea soiurilor de struguri crescute încă de pe vremea romanilor și află povestea zidurilor scitice, de cinci mii de ani vechime, dar și despre evenimentele războiului ruso-turc. Degustând vinurile savuroase, restaurantul cramei are un meniu bogat cu bucate tradiționale specifice regiunii găgăuze și brânzeturi locale, care pot fi întâlnite doar în zona de sud. Nu departe de vinărie, este regiunea „Valul lui Traian”, acolo unde se întind și podgoriile vinăriei.
De reținut:
- Podgoriile vinăriei cresc pe o suprafață de aproximativ 500 de hectare, iar fabrica produce anual până la 500 de mii de decalitri de vin.
- În 2019, „Vinia Traian” a fost apreciată cu câteva distincții la concursurile naționale și internaționale de profil.
Tradiția vinului cu accent găgăuz
„Kara Gani” este o vinărie mica de familie din sudul țării. Soții Cerven produc vin de cea mai înaltă calitate, datorită combinației dintre clima ideală de la sud, tehnologiile moderne și respectarea celor mai vechi tradiții. Vinăria oferă o experiență turistică fabuloasă, prin tururi locale cu vizite la ruinele „Valul lui Traian”, dar și excursii la podgoriile vinăriei. La „Kara Gani” oaspeții sunt întâmpinați cu mâncăruri tradiționale găgăuze, associate perfect de vinurile roșii ale cramei și care sunt foarte populare în zonă. În cinstea strămoșilor, pe teritoriul vinăriei este amenajat un muzeu de familie, unde au fost adunate lucruri cu valoare istorică și sentimentală.
De reținut:
- Vinăria produce în fiecare sezon până la 30 de tone de vin.
- Deși pare o vinărie relativ tânără, familia Cerven are în spate o tradiție de peste 130 de ani de producere a vinului.
Cea mai veche fabrică de vinuri de la sud
„Vinuri de Comrat” este cea mai veche fabrică de vinuri din sudul țării, renumită în mod special pentru vinul deosebit de aromat și savuros, produs din strugurii care se coc la sud. Aici, vinificatorii respectă cu strictețe tradițiile regionale, pentru a crea vinuri autentice. Vizitatorii își pot extinde vinoteca personală cu vinuri rare de colecție: „Roșu de Comrat” – din 1996 sau vinul alb de desert special „Auriu”- din 1994. Altă mândrie a vinăriei sunt vinurile de desert din 2010, foarte apreciate de către străini. La restaurantul cramei, oaspeții sunt îndemnați să aleagă o gustare din cele 12 combinații de bucate moldovenești, turcești și bulgărești. Vinăria organizează pentru curioși tururi de-a lungul terenurilor amenajate ale fabricii, cu străzi umbrite care poartă numele soiurilor de struguri și în sălile de producere și îmbuteliere a vinului.
De reținut:
- „Vinuri de Comrat” este cea mai veche fabrică de vinuri din sudul țării, renumită în mod special pentru vinul deosebit de aromat și savuros
- Vinăria a obținut anul trecut 21 de medalii la concursurile internaționale și naționale de profil.
Tehnologii avansate de producere și vinuri de calitate superioară
Născută în Moldova, unde tradiția și pasiunea pentru vinificație face parte din ADN-ul național, „Vinăria din Vale” se află în cea mai sudică extremitate a țării – „Lunca Prutului de Jos”.
Biosfera naturală inclusă în rețeaua mondială UNESCO, oferă posibilitatea de a face plimbări cu barca pe Lacul Beleu, de a observa pelicani, berze, egrete și admira nuferii de apă. Regiunea este cunoscută și pentru obiectivele culturale și turistice, printre care se numără Muzeul Satului, bisericile locale, ateliere meșteșugărești dar și pentru oamenii care ne-au adus faima în întreaga lume, precum este Lidia Bejenaru, cunoscută ca „Bunica de la Eurovision”.
„Vinăria din Vale” este o afacere dezvoltată de familia Davidescu, cu o experiență de peste 25 de ani în industria vinului. Pe podgoriile sale cresc o varietate mare de struguri din soiuri internaționale, dar și autohtone precum Fetească Albă și Fetească Neagră. Cu ajutorul oenologilor talentați, acești struguri sunt transformați în vinuri cu gust excelent. „Vinăria din Vale” este una dintre cele mai inovatoare vinării din Moldovei, ce deține echipamente moderne, linii de îmbuteliere și 500 de butoaie noi de stejar francez. Vinurile create aici fost premiate la numeroase concursuri internaționale („Decanter World Wine Awards”, „Mundus Vini”, „Concours Mondial de Bruxelles)” și e bucură de aprecierea consumatorilor din România, Olanda, Belgia, Canada, SUA, China, Japonia, Coreea de Sud etc.
De reținut:
- Linia de îmbuteliere a vinurilor are o capacitate de 6 mii de sticle pe oră și este una dintre cele mai performante în Republica Moldova.
- „Vinăria din Vale” este cel mai mare exportator de vinuri din Republica Moldova în Canada. Canadienii preferă Cabernet Sauvignon și Sauvignon Blanc, iar anual, peste un million de sticle de vin se exportă în această țară.
Comentarii