FOTO: pxhere.com

Sectorul zootehnic este unul dintre cele mai problematice în Republica Moldova. Pe lângă faptul că necesită investiții mari și multă muncă, produsele de origine animală sunt vândute cu un preț mult prea mic, ce nu acoperă cheltuielile. În plus, grăsimile animale sunt deseori înlocuite cu cele vegetale, cum ar fi uleiul de palmier, care au preț redus și nu sunt atât de perisabile.

Cu toate acestea, în ultimii ani fermierii investesc mai activ în dezvoltarea sectorului. Mai ales că produsele naturale devin din ce în ce mai populare. Astfel, potrivit datelor prezentate de Agenția pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) numărul fermelor modernizate și reutilate a crescut semnificativ în perioada 2015-2018.

În acest sens, în anul 2018, au fost depuse 215 solicitări pentru sprijin financiar, în sumă a 54 de milioane de lei pentru renovarea și dezvoltarea tehnologică a: 37 ferme de bovine – 19,9 milioane de lei, 10 ferme de ovine și caprine – 1,4 milioane de lei, 12 ferme de suine – 8,3 milioane de lei, 27 ferme avicole – 11,9 milioane de lei, 121 ferme apicole – 11,6 milioane de lei, 8 ferme de iepuri/alte animale de blană – 0,9 milioane de lei.

Astfel, întru asigurarea producătorilor agricoli cu subvenții din bugetul de stat, AIPA a autorizat spre plată, la această submăsură, 26 milioane de lei. Cealaltă sumă a subvenţiei solicitate de producătorii agricoli urmează a fi alocată din sursele FNDAMR pentru anul 2019.

Afacerile în zootehnie devin un trend și pentru tinerii agricultori, în adresa Agrobiznes tot mai des parvin solicitări de informații referitor la înființarea unei afaceri în domeniu. Iar aceste schimbări ar putea genera nu doar o creștere economică, dar și contribui pozitiv la ameliorarea sănătății întregii populații. Amintim că, începând cu data de 4 februarie, pot fi depuse cereri pentru eliberarea subvențiilor pentru anul 2019, inclusiv pentru acordarea subvențiilor în avans.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here