‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 martie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCreșterea răsadului de legume - sfaturi pentru o dezvoltare calitativă

Creșterea răsadului de legume – sfaturi pentru o dezvoltare calitativă

‹ adv ›
‹ adv ›

Pentru producerea de succes a răsadurilor de legume, este important să asigurăm un microclimat specific fiecărei plante, în special a temperaturii, umidității și intensității luminii.

Atunci când vorbim de temperatura necesară pentru dezvoltarea armonioasă a răsadurilor de legume, regimul urmărește dezvoltarea răsadurilor viguroase, cu internodii scurte, adică răsaduri cu un potenţial biologic ridicat, dar şi adaptate pentru condiţiile din solarii şi câmp.

Pe parcursul creșterii și dezvoltării, răsadurile trec prin mai multe perioade în care putem interveni reglând temperatura și umiditatea astfel încât răsadurile să se dezvolte conform parametrilor.

În următorul tabel, sunt indicate temperatura, umiditatea relativă și aerisirea necesară în diferite faza de dezvoltare a răsadurilor pentru producerea răsadurilor calitative. Iar, în continuare, menționăm câteva particularități pentru fiecare din acești parametri.

Aerisirea spațiilor de producere a răsadurilor

Prin aerisirea spațiilor de producere a răsadurilor se reglează regimurile de gaze, temperatură şi umiditate. Aerisirea de scurtă durată trebuie să se facă chiar dacă temperatura aerului din exterior este relativ scăzută.

Totodată, la aerisirea spațiului trebuie să se țină cont de faptul că aerul rece direct ar putea afecta plantele. De aceea, aerisirea se face cu grijă, mărindu-se durata pe măsură ce timpul se încălzește.

‹ adv ›

Citește aici despre Producerea răsadului de roșii. Când se seamănă, îngrijire.

Umiditatea recomandată la creșterea răsadurilor

Ce ține de umiditatea necesară creșterii răsadurilor, este importantă atât umiditatea aerului, cât și cea a substratului. În special, este necesar de asigurat umiditate sporită la germinația semințelor (circa 90% a substratului din c.t.a.).

După ce răsadul a răsărit și a fost realizată repicarea acestuia, este recomandată umidtatea de 65-75%. Excesul de umiditate contribuie la dezvoltarea bolilor și la alungirea răsadului.

‹ adv ›

La început, când plantele sunt mici şi timpul este rece, udarea se face mai rar, iar pe măsură ce temperaturile cresc se udă mai des, cu volume mai mari de apă.

Pentru a stimula dezvoltarea răsadului, sunt recomandate 2 fertilizări, prima se face la 8-10 zile după repicat, când răsadurile s-au prins și se dezvoltă normal, iar peste 10-15 zile următoarea. Cele mai recomandate în acest sens sunt îngrășămintele organice lichide, care oferă un start bun răsadului.

Cu 6-8 zile înainte de plantarea răsadurilor în câmp, construcțiile se aerisesc atât ziua, cât și noapte, astfel asigurând călirea răsadului.

Călirea răsadurilor de legume se face cu 7-8 zile înainte de plantare, constând în scăderea temperaturii, sistarea fertilizărilor faziale, udările se fac doar la necesitate strictă (când încep să se ofilească frunzele din vârful plantelor), iar cantităţile de apă se reduc.

În perioada de călire, răsadurile îşi schimbă aspectul, frunzele devenind mai aspre şi de culoare verde-închis iar la colet capătă culoarea violacee. Acesta este un proces normal ce va asigura ulterior o mai bună adaptare a plantelor.

În cazul plantării răsadului în sere, călirea nu este necesară.

Ți-ar putea plăcea și Cultivarea castraveților – sfaturi la semănat și întreținere.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii