‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 11 iunie, 2024
24.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSistem nou de difuzie al feromonilor pentru a reduce daunele viermelui mărului

Sistem nou de difuzie al feromonilor pentru a reduce daunele viermelui mărului

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Viermele mărului (Cydia pomonellareprezintă unul dintre cei mai periculoși dăunători din plantațiile ecologice din specii sămânțoase. Pierderile economice datorate viermelui mărului depind de numărul de generații pe an, dar pot cauza până la 30% din pierderile de roadă.

Dezorientarea sexuală cu ajutorul feromonilor joacă un rol cheie în controlul viermelui mărului.

Cu toate acestea, cea mai bună strategie de combatere este utilizarea a două produse feromonale într-o livadă: unul dintre difuzoarele clasice, de exemplu, Isomate CTT1, RAK 32, Cydia Pro Press (Imaginile 1,2), Cydia Protect și un pulverizator de aerosoli, de exemplu, Puffer Aerosol Cabinets 3 (Imaginea 3).

Noul sistem de difuzie al feromonilor poate majora eficiența combaterii, reduce costurile forței de muncă și a deșeurilor de plastic de la difuzoare.

  • Timp de aplicare: Chiar înainte de primul zbor al viermelui mărului.
  • Perioada de impact: Sezonul de creștere din aprilie până în septembrie – BBCH 56/57–87/89.
  • Cel mai bun efect la: Dimensiunea plantației de minim 3 ha.

Recomandări practice la utilizarea feromonilor în controlul viermelui mărului:

Pentru a obține eficacitate ridicată, dimensiunea plantației trebuie să fie mai mare de 3 ha. Pulverizatoarele cu aerosoli, numite și pufer-uri pot fi o soluție bună pentru a reduce costurile forței de muncă și deșeurile de plastic de la difuzoare, dar doar în locuri cu expunere nu prea mare la vânt.

Două tipuri de difuzoare pot fi aplicate în livadă înainte de începerea zborului viermelui mărului: agățați difuzoarele de plastic (imaginea 1) pe fiecare al treilea pom sau aplicați „punctele” (Imaginea 2) la fiecare 3-4 m pe rândurile cu pomi din marginea livezii și la începutul și sfârșitul fiecărui rând (în partea superioară, la două treimi din înălțimea pomului) (următoarea schemă).

‹ adv ›

Schemă de instalare a două tipuri de difuzoare pentru dezorientarea sexuală a viermelui mărului. Realizat de: W. Piotrowski.

Instalați 2 pulverizatoare de aerosoli la ha în interiorul livezii. Aceste unități „pufer” ar trebui atârnate pe stâlpi deasupra pomilor, la aproximativ 3,5-4,0 m înălțime.

Instalați capcane delta, 3 per plantație, pentru monitorizarea prezenței adulților de VM în timpul sezonului. Capcanele ar trebui plasate la jumătatea distanței dintre unitățile „pufer” consecutive.

‹ adv ›

Dacă strategia de dezorientare sexuală funcționează bine, nu trebuie identificate molii adulte în capcanele de monitorizare pe tot parcursul sezonului.

Informații suplimentare

Lectură suplimentară

  1. Ghid de aplicare a Isomate CTT (PL)
  2. Ghid de aplicare a RAK 3 (PL)
  3. CheckMate Puffer CM (PL)

Pagini web

  • Warlop, F., Kienzle J. 2022 Abstract practic. Prevenirea viermelui mărului: Păstrați antagoniștii în plantațiile ecologice de măr și păr. GRAB. BIOFRUITNET.
  • Verificați platforma Organic Farm Knowledge pentru mai multe recomandări practice.

Aceste recomandări au fost realizate în urma unui parteneriat dintre Proiectul USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) și Biofruinet.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›