Fermierii belgieni de cartofi se confruntă cu un surplus de aproximativ 750 de mii de tone de culturi care riscă să fie distruse din cauza măsurilor luate pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Oamenii sunt îndemnați să ajute la soluționarea problemei și să consume cartofi de două ori pe săptămână.
Producătorii se confruntă cu această problemă pentru că, de la jumătatea lunii martie, odată cu restricțiile impuse, restaurantele au fost închise, iar cererea a scăzut. Iar viitorul apropiat nu promite nicio îmbunătățire, scrie brusselstimes.com.
Probleme cu stocurile excedentare de cartofi sunt și în Franța, unde, odată cu închiderea restaurantelor și cantinelor școlare pentru a lupta împotriva coronavirusului, consumul de cartofi a scăzut, transmite AFP, citată de Agerpres.
„În mod normal, la acest moment nu mai aveam nimic”, spune Christophe Delebarre, un producător de cartofi din zona Pas-de-Calais (nordul Franței), în fața celor 150 de tone de cartofi nevânduți.
Bertrand Achte este de părere că statul trebuie să vină în sprijinul fermierilor cu 35 de milioane de euro pentru a plăti transportul cartofilor nevânduţi spre crescătorii de animale sau procesarea cartofilor în scop industrial.
Comentarii