‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 20 iunie, 2024
30.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleStrugurii de masă autohtoni pot fi comercializați pe 18 piețe de desfacere

Strugurii de masă autohtoni pot fi comercializați pe 18 piețe de desfacere

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Strugurii de masă din Republica Moldova au ajuns anul acesta pe piețele a 12 state ale lumii. Dacă în anul 2018, în premieră, strugurii au fost exportați în Emiratele Arabe Unite, în acest an, aceștia au fost exportați pentru prima dată în SUA.

În cadrul emisiunii Obiectiv, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Costești, raionul Ialoveni, Ion Sula, a menționat că 2019 a fost un an de bun augur în privința exportului strugurilor de masă. Potrivit lui, statul a venit cu un suport constant atât la plantare, cât și la infrastructura postrecoltare, întrucât este foarte important ca strugurii de masă să poată fi comercializați o perioadă mai îndelungată.

„Spre exemplu, soiul Moldova prezintă 85% din toate structurile soiului din țară. Grație spațiilor frigorifice acest soi îl putem păstra până la 180 de zile. Tehnologiile care sunt deja implementate și experiența care o au fermierii din Moldova ne dau posibilitatea ca strugurii recoltați din septembrie-octombrie să fie păstrați pe o perioadă de 6 luni. Acest lucru ne dă posibilitatea să putem comercializa strugurii o perioadă mai lungă”, a relatat Ion Sula.

Republica Moldova va putea exporta mai multe fructe în UE

El a menționat că în anul agricol 2019, din recolta totală de 110 mii de tone de struguri de masă, au fost destinate păstrării în spațiile frigorifice aproximativ 65-70 de mii de tone, întrucât o parte din recoltă nu a corespuns anumitor standarde.

Potrivit lui Ion Sula, în prezent țara noastră poate exporta strugurii de masă pe 18 piețe de desfacere. Dacă în anul 2018, în premieră, strugurii au fost exportați în Emiratele Arabe Unite, în acest an, aceștia au fost exportați pentru prima dată în SUA.

„În acest an, am exportat cinci mii tone de struguri doar pe piața din Polonia. Strugurii noștri au ajuns și în Slovacia și Croația. În cea mai mare parte strugurii de masă sunt exportați în Federația Rusă”, a menționat el.

Recent, Republica Moldova a obținut majorarea cotelor de export în regim preferențial pentru statele Uniunii Europene. Potrivit acordului dintre Guvernul de la Chișinău și UE, Republica Moldova va putea exporta struguri de masă în cantități duble decât în prezent.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›