Până la 15% din valoarea totală a mijloacelor financiare anuale din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural ar putea fi direcționate pentru finanțarea proiectelor de îmbunătățire a nivelului de trai și de muncă în mediul rural.

Potrivit Mold-Street, aceasta prevede proiectul Regulamentului privind acordarea subvențiilor pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR), promovat de Ministerul Agriculturii.

Scopul documentului este de a stabili măsurile, condițiile și procedurile de acordare a subvențiilor în avans pentru îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice publice rurale, renovarea și dezvoltarea localităților rurale și diversificarea economiei rurale prin activități non-agricole, în scopul îmbunătățirii condițiilor de viață și de muncă în mediul rural.

Aprobarea Regulamentului ar putea crea condiții pentru ca autoritățile locale, în parteneriat cu mediul de afaceri local, să participe pentru a obține subvenţii din FNADMR. La aceste fonduri vor putea aplica doar autorităţile din localităţi (sate și comune, inclusiv orașe) cu o populație de până la 10 mii de locuitori cu statut de rezident, conform recensământului populației și a locuințelor din 2014.

Se prevede că valoarea maximă a proiectului eligibil nu va depăși 3 milioane lei din valoarea totală a proiectului, iar în alte cazuri un milion de lei. Perioada de implementare a proiectului nu va depăși 24 luni, iar contribuția financiară a beneficiarului reprezintă cel puțin 20% din costul total al proiectului eligibil.

Nu sunt eligibile pentru subvenţionare achiziţionarea de bunuri de la persoane/întreprinderi afiliate; achiziţionarea de bunuri second-hand; porţiunile de grant; taxa pe valoare adăugată; comisioanele bancare, costurile de schimb valutar; procurarea de bunuri imobile; serviciile de transport și cheltuielile vamale; operaţiunii de compensare şi al contractelor de cesiune, precum și prin intermediul întreprinderilor înregistrate în zonele off-shore etc.

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) susţine acest proiect şi consideră că tot mai mult se impune necesitatea de a avea niște resurse la nivel național care să ajute autoritățile locale să participe în cadrul proiectelor în care este nevoie de contribuția financiară a APL.

Totodată, CALM a făcut mai multe propuneri de completare a documentul. De exemplu ca să fie micșorată cota de cofinanțare din partea autorităţilor locale sau în Comisia de evaluare și selectare a proiectelor ce vor fi prezentate să fie și reprezentanți ai autorităților locale, nu doar oficiali de la ministere şi instituţii de stat.

De asemenea, CALM-ul a propus să fie inițiat un proces de creare a unui fond național de suport a autorităților locale, deoarece sunt multiple proiecte unde se cere cofinanțarea.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here