În anul curent, avem o producție cu 15% mai mare de struguri comparativ cu anul 2017. Despre aceasta a anunțat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, în cadrul unei conferințe de presă.

„Problema supraproducției este înregistrată la mai multe culturi. Condițiilor climaterice din anul curent au afectat negativ mai ales strugurii soiuri de masă, din acest considerent o bună parte sunt direcționați la fabricile de procesare. Din cele peste 200 de fabrici care sunt la moment înregistrate, active sunt doar 100. Iar din acestea, la moment, doar 40 colectează struguri pentru procesare”, a explicat ministrul.

Totodată, oficialul a remarcat că cea mai mare problemă a sectorului dat este legată de insuficiența capacităților de stocare pentru fermentarea strugurilor. În ceea ce privește prețul oferit este unul destul de competitiv, ce permite ca fermierii să nu înregistreze pierderi semnificative.

„În dependență de soiuri, strugurii se colectează la prețuri accesibile. Dacă vorbim de soiurile europene, prețul oferit producătorilor este de la 3,80-4 lei/kg, soiurile tradiționale sunt achiziționate cu prețul de 1,80-2 lei/kg. În această situație nu putem vorbi de pierderi din partea producătorilor agricoli”, a mai spus Nicolae Ciubuc.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here