‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
15 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri„Susţinem tranziţia către economia verde” - agricultorii pot solicita finanțare pentru panouri fotovoltaice

„Susţinem tranziţia către economia verde” – agricultorii pot solicita finanțare pentru panouri fotovoltaice

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanţat de USAID şi Suedia, pune la dispoziție agricultorilor programul „Susţinem tranziţia către economia verde”, scopul căruia este dezvoltarea unei agriculturi durabile, sporirea competitivității produselor prin reducerea costurilor de producere, asigurarea diversificării surselor de producere a energiei și diminuarea dependenței de sursele tradiționale.

„Criza a fost factorul de constrângere și motivare pentru majoritatea fermierilor, mai ales cei care utilizează energia electrică intensiv în procesele de procesare sau producție. A fost mai mult o necesitate decât dorința și tendința de a utiliza sursele alternative. Agricultura ar putea deveni mai competitivă din perspectiva costurilor și, totodată, diminuăm riscurile de producere și conectăm o sursă individuală, constantă de producere a energiei electrice”, a declarat Maxim Popov, directorul Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA).

Orice agricultor din țară, indiferent de ramura în care activează, poate beneficia de suport de până la 2.500.000 de lei, care să reprezinte 50% din costul investiției.

ADMA finanțează fără dobândă și fără gaj producătorii agricoli, iar costurile percepute pentru acoperirea cheltuielilor administrative sunt de 1,5% din valoarea contractului.

Adițional, prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, beneficiarii pot accesa granturi de până la 200.000 de lei, care trebuie să reprezinte nu mai mult din 20% din costul proiectului. 

Cu ajutorul finanțării oferite de ADMA și a propriei contribuții, agricultorii pot achiziționa panouri solare cu sistem de încălzire (pompe, conducte, tuburi solare), precum și panouri fotovoltaice pentru producerea curentului electric, cu accesorii destinate pentru instalarea panourilor fotovoltaice, inclusiv invertoare.

Totodată, în cadrul proiectului sunt acoperite 100% din costurile aferente asigurării echipamentelor pe perioada contractului de vânzare-cumpărare în rate.

‹ adv ›

Ulterior, producătorii pot beneficia și de subvenții prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

Aceste subvenții sunt post investiționale, respectiv antreprenorii trebuie întâi să dea în exploatare instalațiile și să restituie ratele integrale pentru echipament.

Printre principalele beneficii ale programului „Susţinem tranziţia către economia verde” este faptul că panourile fotovoltaice permit reducerea cheltuielilor întreprinderilor care dețin depozite frigorifice sau au un consum mare de energie în timpul producerii/procesării producției agricole.

‹ adv ›

De asemenea, panourile pot fi utilizate și în cadrul exploatațiilor zootehnice.

„Agricultorii pot beneficia de contorizarea netă, când o parte din consum este acoperită de energia generată de propria instalație. Economiile foarte mult depind de capacitatea instalată, periodicitatea maximă de consum în cadrul întreprinderii. Investiția în montarea panourilor solare este rentabilă și poate fi amortizată, în medie, timp de cinci ani, în funcție de dimensiunea sistemului și de cantitatea de energie folosită. Dacă e să cumulăm și avantajele proiectului FTA+ subvenția oferită de stat, reducem perioada de amortizare până la 2-3 ani”, a declarat Maxim Popov.

Până în prezent, peste 20 de companii din sectorul agroindustrial au depus cereri de instalare a panourilor fotovoltaice, valoarea finanțării nerambursabile a Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, fiind de peste 5.000.000 de lei. 

Printre beneficiarii programului se numără vinificatori, producători de miere, fructe și legume, crescători de păsări, producători de pește și lactate, etc. 

Valoarea medie a unei singure investiții în utilaje și echipamentele de generare a energiei fotovoltaice este de 1,1 milioane de lei, fără TVA, iar valoarea medie a puterii de generare a unui parc este de 92 kWh. 

Condiţiile detaliate ale concursului sunt publicate pe site-ul www.adma.gov.md. Pentru alte informaţii, apelați +37369389997 sau transmiteți un mail la adresa: [email protected].

Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii este o instituție publică, aflată la autogestiune, care este în sfera de competență a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Agenția are misiunea de a facilita accesul fermierilor la tehnică și echipament agricol modern prin vânzare-cumpărare, inclusiv în rate, pentru asigurarea creșterii producției agroalimentare competitive și dezvoltarea unei oferte de alternative/soluții pentru modernizarea agriculturii prin furnizare de consultanță și expertize, instruire, asistență în planificarea afacerilor în sectorul agroalimentar.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›