‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 18 mai, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaTehnologii anti-îngheț pentru livezi

Tehnologii anti-îngheț pentru livezi

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Primăvara, la capitolul fenomenelor meteorologice nefavorabile agriculturii, îngheţurile şi bruma ocupă un loc important.

Temperaturile scăzute survin în timpul înfloritului, fapt ce determină nu doar frânarea dezvoltării plantelor şi încheierea prematură a ciclului de vegetaţie, ci poate cauza chiar moartea parţială sau totală a acestora. Rezistența la ger a pomilor depinde de proprietățile ereditare ale genotipului, de vârsta pomilor, faza de vegetație, portaltoi, agrotehnica aplicată, etc.

Unele din tehnicile și practicile inovaționale de protecție contra brumelor şi îngheţurilor târzii de primăvară sunt descrise mai jos:

Micro-stații meteo

Micro-stația meteo iMetos identifică momentul producerii unor temperaturi sub nivelul limitelor de rezistență a organelor pomilor (bobocii florali, florilor și fructelor abia formate). Datele sunt culese din teren cu ajutorul senzorilor. Semnalul de la senzori este modulat și transmis cu ajutorul unei cartele de achiziționare a datelor, prin intermediul serviciului GPRS, către rețeaua Internet.

Fig. 1. Microstație meteo – iMetos

În cazul acesta se recomandă ca în fiecare livadă să fie amplasată o micro-stație meteo, care să înregistreze în mod autonom principalii parametri climaterici, pentru a putea lua măsuri de prevenire a accidentelor climaterice.

‹ adv ›

Irigarea prin aspersiune

Pentru aceasta se folosesc aspersoare cu debit foarte redus și pulverizare foarte fină. O duză bună, care îndeplinește toate condițiile pentru protecție împotriva înghețului nocturn este foarte importantă. Aceasta înseamnă că duza trebuie să facă o tură completă într-un minut, timp în care fluxul este întrerupt de cel puţin 100 de ori. Orice sistem împotriva îngheţului nocturn trebuie efectuat conform unor măsurători. De exemplu,diametrul țevii trebuie să fie calculat cu precizie. Aspersiunea este declanșată cu câteva minute înaintea apariției valului de îngheț.

Prin pulverizarea apei în atmosferă se ridică temperatura aerului cu 2-4 grade Celsius, iar, dacă se produce înghețul, pe suprafața mugurelui sau a florilor se formează un strat subțire de gheață, care împiedică înghețarea țesuturilor organelor florale sau a fructelor. Această metodă este eficientă în livezile cu sistem de irigare prin aspersiune.

‹ adv ›
Fig. 2. Rezultatele irigării prin aspersiune

Tunuri anti – îngheț

Frostbuster-ul și FrostGuard-ul au fost create special pentru producătorii de fructe și protejează pomii de bruma și înghețurile de primăvară, în plus are avantajul de a vă proteja culturile dumneavoastră acolo unde lipsește apa sau poate proteja plantațiile care nu pot fi protejate împotriva înghețului cu ajutorul apei.

Fig. 3. Frostbuster – cea mai economică opțiune

Mulți fermieri îl utilizează chiar și pentru a crește gradul de legare a fructelor.

Fig. 4. FrostGuard – opțiunea universală.

Mașini de vânt

Mașina de vânt e perfectă pentru protecția livezilor de dimensiuni mari. Suprafața ideală de protecție este de 5-6 ha, până la temperatura de -3 grade Celsius. Cu opțiunea Auto Start motorul se pornește și se oprește automat folosind senzorul de temperatură. Această opțiune permite economisirea consumului de combustibil.

Fig. 5. Mașina de vânt Amarillo

Modelul mobil are avantaje suplimentare – nu este o instalație fixă: poate fi folosită oriunde, poate fi utilizată de mai multe ori la diferite culturi în același an, rapid de instalat și ușor de transportat.

Fig. 6. Modelul mobil a mașinii de vânt Amarillo.

© Buletin inovaţional pentru producătorii de legume editat de către Proiectul Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED).

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›