FOTO: prom.ua

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a verificat etichetele produselor alimentare. Unele sortimente de produse au fost retrase din comerț, agenții economici care importau sucuri marcate neconform, fiind obligați să se conformeze prevederilor legislației naționale, scrie bani.md.

Pe parcursul lunii aprilie, mai multe băuturi, nectaruri și sucuri au fost retrase de pe rafturile magazinelor din țară ca urmare a etichetării neconforme. În prezent, agenții economici care livrează produse pe piața din Republica Moldova, au fost obligați să facă corectările de rigoare, pentru a elimina orice posibilitate de  inducere în eroare a consumatorilor.

Radu Musteața, directorul Direcției Supravegherea Unităților de Producere a Alimentelor de Origine Vegetală, a declarat că, în cadrul anchetei de serviciu referitoare etichetării neconforme, s-au luat mai multe măsuri.

„Au fost retrase din comerț mai multe sortimente de produse etichetate neconform. S-au făcut controale, agenții economici au fost informați și obligați sa se conformeze prevederilor legislației naționale. Se discută cu fiecare agent în parte. Aceștia urmează să facă modificările de rigoare”.

De menționat că, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a obligat agentul economic să retragă sucurile marca „Соки Украины” din instituțiile de învățământ și spitalicești, unde acestea erau livrate, inclusiv și din comerț.

Aceasta după ce Asociația Producătorilor de Conserve a atras atenția asupra problemei livrărilor de „sucuri de import neconforme” în instituții de învățământ și spitalicești din țară. Asociația a comandat realizarea unei investigații în cadrul laboratorului Chelab  – Institute for Food Analysis din Germania. Testele au arătat că sucuri de import comercializate cu marca „Соки Украины”, conțin substanțe neconforme.

„Produsele au fost retrase pe perioada desfășurării anchetei de serviciu. Probele au fost transmise către laboratoarele din țară și urmează a fi transmise și peste hotare, către un laborator acreditat”, a mai declarat Musteața.

Președintele Asociației Producătorilor de Conserve, Ștefan Golubciuc, declară că motivul principal pentru care analizele produselor „Соки Украины” au fost efectuate în Germania reprezintă incapacitatea tehnologică și lipsa instrumentelor a laboratoarelor naționale de a efectua tipul de analiză comandat.

Potrivit Asociației Producătorilor de Conserve, este vorba despre produsele neconforme, importate în Republica Moldova sub marca „Соки Украины”, aceste băuturi fiind prezentate drept sucuri, dar care de fapt nu corespund standardelor minime naționale. Prin atribuirea băuturilor menționate a unor caracteristici inexistente și prin marcarea (etichetarea) cu numeroase informații false sau înșelătoare cu privire la natura și calitățile esențiale ale produsului, acest producător, intenționat induce în eroare statul și consumatorii.

Datorită utilizării sub nivelul necesar al ingredientelor naturale, dar și înlocuirii acestora cu adaosuri artificiale de diverse zaharuri și alte substanțe pentru ajustarea gustului și aromei, producătorul „Соки Украины”, în mod fraudulos, induce în eroare nu doar consumatorii, dar și autoritățile statului, care l-au desemnat „câștigător” în mai multe licitații de achiziții publice organizate de instituțiile de stat sau municipale, inclusiv de spitale, precum și de Direcția Educație, Tineret și Sport al mun. Chișinău, astfel că aceste băuturi falsificate, prin utilizarea unor intermediari sunt livrate în instituțiile preșcolare, de învățământ și spitalicești.

De menționat că în cazul confirmării de către ANSA a încălcărilor privind neconformitatea produselor, „conform legislației naționale ar trebui suspendate importurile, iar produsele de pe piață să fie retrase”. O declarație în acest sens a fost făcută anterior de şeful de direcţie ANSA, Radu Musteaţa.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here