‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 20 iunie, 2024
28.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTop 10 cei mai importanți pași dacă plantați pomi fructiferi primăvara

Top 10 cei mai importanți pași dacă plantați pomi fructiferi primăvara

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Gospodarii pricepuţi, se ştie, plantează pomii toamna. Totuşi, ideea plantării pomilor primăvara este adânc înrădăcinată în concepţia comună. Dacă vă număraţi printre aceştia ori pur şi simplu nu aţi apucat să plantaţi pomii din toamnă, iată ce e bine să ştiţi:

Plantarea pomilor fructiferi necesită mare atenție și mai ales o corectă informare în prealabil astfel încât fiecare puiet pe care l-ați pus în pământ să se prindă și să devină un pom sănătos și productiv. Pentru a vă asigura că, deși fără experiență, pomii se prind de la prima încercare, trebuie să țineți cont de anumite reguli.

Cele mai frecvente greșeli pe care le fac pomicultorii atunci când vine vorba despre plantarea pomilor fructiferi încep de la săparea gropilor până la primele tăieri care se fac la pomul abia plantat.

Specialiștii recomandă zece lucruri de „de aur”, pentru a evita astfel de greșeli și pentru a avea, în final, un pom viguros, sănătos și cu rod bogat.

Nu plantați pomul imediat după ce ați săpat locul

Un punct foarte important atunci când plantăm pomi este să ținem cont de săparea gropilor. Cu cât sunt săpate cu câteva luni înainte, cu atât mai bine.

Orice carte de specialitate în acest domeniu recomandă săparea gropilor din luna august pentru plantările de toamnă.

‹ adv ›

Nu faceți gropi mici

Pentru a se prinde bine pomul și a avea loc să își dezvolte rădăcinile cum trebuie, aveți nevoie ca gropile să fie mari. Mărimea gropilor este variabilă în funcţie de gradul de mobilizare al terenului, și anume de la 30 x 30 x 30 cm în teren desfundat, până la 60 x 60 x 40 cm în teren nedesfundat. Când se sapă groapa, pământul de la suprafață se pune într-o parte a gropii, iar cel de la fund în cealaltă.

Nu plantați pomul fără să fasonați rădăcinile

Trebuie să țineți cont că pentru a avea pomi buni de plantat aceștia au nevoie să fie fasonați la rădăcină. Așadar, se înlătură părțile vătămate sau se netezesc rădăcinile fiecărui pom în parte cu 3-4 cm. Rădăcinile foarte subțiri, mai subțiri de 3 mm, se scurtează la 7-8 cm, se suprimă de la bază dacă sunt uscate la plantare.

Astfel, fasonarea nu ajută neapărat la scurtarea rădăcinii, cât la păstrarea pomilor cât mai sănătoși și bogați. Dacă achiziționați pomi fructiferi prin curier, aceștia trebuie să stea cu rădăcinile în apă cam 1-2 ore pentru rehidratare.

‹ adv ›

Nu cumpărați material săditor fără să vă informați despre pepiniera/furnizorul respectiv

Este indicat ca materialul săditor să fie procurat  din pepiniere consacrate, recunoscute oficial şi controlate, care garantează autenticitatea, calitatea şi sănătatea pomului.

Trebuie să fie aleși pomii cu rădăcinile cât mai dezvoltate și intacte, cu lemnul ramurilor copt și muguri bine formaţi, preferându-se cei care au numeroase ramuri laterale sau anticipaţi, la care se poate forma scheletul pomului și implicit intrarea timpurie pe rod.

Efectul plantării unor astfel de pomi constă în formarea rapidă a coroanelor și  începutul fructificării  încă din anul 2 sau 3, obţinându-se o producţie însemnată de fructe încă din anul 4 de la plantare.

Nu plantați dacă pământul este înghețat

Trebuie să știți că perioadele de plantare sunt: primăvara devreme sau toamna târziu înainte ca pământul să înghețe și iarna, atunci când solul nu este acoperit de zapadă, nu este înghețat și temperaturile sunt de cel puțin 2-3 grade Celsius.

Cel mai bine este să plantați pomii toamna fiindcă acum au suficientă rezervă pentru apă, orele de frig la care sunt expuși determină fructificarea în anul următor dacă pomul este în vârsta de 2-3 ani, în plus faptul ca este expus la temperaturi joase, călește pomul iar primăvara veți fi siguri dacă acesta s-a prins sau nu și daca trebuie înlocuit.

Nu plantați pomii prea adânc, dar nici prea superficial

Pomii nu trebuie să fie plantați prea adânc, caz în care aceștia cresc greu, nu se dezvoltă cum trebuie lăstarii, ci apar niște rozete mici de frunze. Dacă sunt plantați mai la suprafață se riscă uscarea lor în condiții de secetă.

La pomii altoiți pe puieți din semințe, regula generală este ca după așezarea pământului în groapă, coletul să fie situat la nivelul solului. Pomii altoiți pe portaltoi vegetativi se pot planta puțin mai adânc decât au fost în pepinieră, pentru a realiza o zonă mai mare de înrădăcinare a portaltoiului, dar punctul de altoire să rămână totuși cu câțiva centimetri (2-3 cm) deasupra solului pentru a evita o eventuală trecere a altoiului pe rădăcini proprii.

Nu adăugați îngrășământ pe bază de azot

Contrar tuturor sfaturilor venite de la persoane neinformate correct, îngrășământul pe bază de azot arde rădăcinile. Dacă nu aveți pământ prea bogat, puteți adăuga cel mult gunoi de grajd bine fermentat, vechi de 3-5 ani.

Udați pomul imediat după plantare

În copcă se toarnă 1-2 găleți de apă care va drena granulele de pământ între rădăcinile pomului și va elibera aerul prevenind apariția mucegaiului. După ce apa a pătruns în sol, se trage tot pământul în jurul pomului sub formă de mușuroi spre a proteja pomul de îngheț.

Atenție la distanța dintre pomi

Distanțele de plantare sunt de 3,5 – 4,5 m minim între rânduri și între pomi pe rând pentru a asigura spațiul de lumină necesar. Pentru nuci sunt necesari 8 m, de exemplu, distanțe de plantare.

Nu se recomandă plantarea în văi înguste, cu curenți de aer puternici, în zone cu înghețuri târzii de primăvară frecvente. De asemenea se recomandă folosirea a cel puțin 2-3 soiuri din aceeași specie  pentru o mai bună polenizare chiar dacă s-au creat soiuri autocompatibile.

Nu lăsați pomii fără să le aplicați tăieri imediat după plantare

Tăierile impulsionează prinderea și puterea de creștere. Trebuie știut că în momentul scoaterii puietului din pepinieră, sistemul radicular se rănește mai mult sau mai puțin. Astfel rădăcinile rănite nu pot susține coroana, motiv pentru care plantele nu se prind.

Așadar volumul coroanei se reduce cel mai ușor tot înainte de plantare. Această operațiune se face după regulile tăierilor generale. În consecință, ramurile mai slabe se lasă mai scurte iar cele mai viguroase, mai lungi.

Ramurile rănite, bolnave, încrucișate sau crescute în interior se elimină de la inel. Tăierile se fac de la inel sau la mugurii cu orientare spre exterior. Nu se lasă cioturi deasupra mugurelui sau în punctul de ramnificare.

Sursa: magazinsalajean.ro

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›