‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleUn kilogram de ceapă ajunge să coste la fel cât unul de cartofi

Un kilogram de ceapă ajunge să coste la fel cât unul de cartofi

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Odată cu prețurile extrem de ridicate la cartofi, o situație similară se înregistrează și la ceapă și nu doar în țara noastră. Spre exemplu, în piețele din Cernăuți un kilogram de ceapă costă 30-35 grivne. Experții agricoli explică faptul că prețul la această legumă este ridicat, deoarece este importată tocmai din Asia Centrală, scrie lyberti.com.

La moment, ceapa în Ucraina este mai scumpă decât bananele aduse din Ecuador. Potrivit Ministerului Politicii Agrare, circa un milion de tone de ceapă sunt cultivate anual în Ucraina. Anul trecut, din cauza condițiilor meteorologice, recolta de ceapă a fost mai mică cu 120 de mii de tone, comparativ cu anul 2017. În plus, există probleme cu depozitarea acestor produse în perioada sezonului rece.

Recolte scăzute de ceapă au fost înregistrate anul trecut și în Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan, care sunt principalii distribuitori de ceapă aproape în întreaga Europă. Astfel, din cauza cererilor foarte mari, prețul la acest produs în țările din Asia Centrală a crescut de la 80 la 300 de dolari pentru o tonă.

Un alt factor care a contribuit la creșterea prețurilor la ceapă este importul rezervelor interne în străinătate. Conform previziunilor experților agricoli, prețul cepei se va stabiliza spre sfârșitul verii, când va fi adunată noua recoltă. Între timp, ceapa verde a scăzut în preț cu aproximativ 20%. În același timp, în această primăvară au crescut dramatic prețurile la răsadul de ceapă. Dacă în 2018 prețul unui kilogram de răsad oscila între 60-70 grivne, acum ajunge la 250-300 grivne.

Pe rețelele de socializare au fost publicate mai multe poze în care se arată că, prețul unui kilogram de ceapă echivalează cu cel al unul kilogram de cartofi.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›