sâmbătă, 20 aprilie, 2024
15.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeValentin Tomiță: Am utilizat recomandările Diolsem pe toată durata creșterii legumelor. Avem rezultate foarte...

Valentin Tomiță: Am utilizat recomandările Diolsem pe toată durata creșterii legumelor. Avem rezultate foarte bune

Recomandate

Fermierul Valentin Tomiță de aproape un deceniu cultivă legume în teren protejat. Serele de tip bloc se întind pe o suprafață de circa jumătate de hectar, asigurându-i producția timpurie.

Fiind orientat spre obținerea unor recolte de calitate și identificarea produselor cu o eficiență bună, dar impact redus asupra mediului, în toamna 2022 a inițiat colaborarea cu Diolsem.

Astfel, la fiecare etapă de creștere a legumelor a fost ghidat de specialiștii companiei Diolsem, utilizând produse atât pentru protecția plantelor, cât și pentru stimularea creșterii și dezvoltării acestora.

„Din prima etapă, după aplicarea produselor Epin și Algostim, am apreciat mult rezultatele pe care le-am obținut, efectul fiind vizibil imediat cu răsărirea plantulelor. Am avut un start foarte bun și o răsărire uniformă, de neegalat. Astfel, am continuat colaborarea cu Diolsem la fiecare etapă de creștere și dezvoltare a plantelor”, povestește Valentin Tomiță.

Legumicultorul s-a ghidat după următoarea schemă de aplicare a produselor, recomandată de echipa Diolsem:

A realizat tratarea semințelor înainte de semănat cu Algostim – îngrăşământ mineral specializat, îmbogățit cu B, Mn şi Zn, dar şi cu o cantitate sporită de extract de alge marine Ascophyllum Nodosum și Epin – ce conține hormoni vegetali naturali.

În etapa de plantare a răsadurilor, fermierul s-a confruntat cu o provocare neașteptată – frig și îngheț. Agronomii Diolsem au reacționat rapid, recomandând următoarele produse:

În perioada de creștere a răsadului a aplicat din nou produsul Algostim pentru a favoriza creșterea, iar la două săptămâni după plantarea răsadului, a realizat o fertilizare cu Fertilux Professional Universal – fertilizant solubil cu macro și microelemente pentru aplicare foliară.

Totodată, pe parcursul creșterii și dezvoltării plantelor, concomitent cu fertigarea a fost administrat Gumat de Caliu – o suspensie concentrată obținută din leonardită foarte bogată în humus (humat de potasiu) cu norma de 150 ml/tona de apă. Fertilizarea repetându-se la 10-12 zile.

Odată cu apariția primelor inflorescențe, pentru stimularea legăriii fructelor, a fost aplicat produsul Polen – îngrăşământ cu un conţinut înalt de microelemente, care induce partenocarpia la unele plante.

Pentru a preveni dezvoltarea bolilor, a aplicat produse pe bază de oxiclorură de cupru – Cuprex 350 SC, realizând trei tratamente la interval de 7-10 zile, în funcție de condiții.

Apoi, în momentul în care fructele au intrat în pârgă, a repetat fertilizarea cu Fertilux Professional Universal și Algostim – ce conține 3,7% bor/litru, asigurând plantele cu acest element necesar.

„Cooperarea cu Diolsem s-a dovedit a fi un factor decisiv în obținerea unei recolte de succes. Rezultatele acestei colaborări au depășit toate așteptările. Acum, sunt în perioada de recoltare a roșiilor”, spune Valentin Tomiță.

Diolsem
Diolsemhttps://diolsem.md
Compania Diolsem, fondată în 2005, este primul producător de fertilizanți și produse de uz fitosanitar în Republica Moldova, testate și omologate în țară.

Citește și ›

Advertoriale