Valeriu Cosarciuc, fost ministru al Agriculturii, se arată mirat de declarațiile făcute de Igor Dodon, precum că, de la 1 ianuarie 2019, vor fi eliminate taxele vamale pentru export în Rusia, menționând că acestea nici nu ar trebui să fie, deoarece suntem membri ai Comunității Statelor Independente (CSI), este semnat acord în cadrul acestei comunități, care prevede comerț liber între Republica Moldova și Rusia.

„Acum nu există embargouri oficiale, există taxe vamale la import, care, dacă ar fi niște relații normale între două țări civilizate, ele nu ar trebui să fie, fiindcă noi avem Acord de comerț liber între Rusia și Moldova. Noi astăzi nu ar trebui să avem niciun fel de obstacole pentru a face exporturi, întrucât ambele țări sunt membre ale Organizației Mondiale a Comerțului, folosind toate regulile de joc în cadrul acestei organizații. Pur și simplu, Rusia nu are niciun fel de respect pentru acest fel de acord, contract ș.a.m.d. De aceea, eu nu cred în nici un fel de schimbare a situației între Republica Moldova și Federația Rusă”, a declarat Cosarciuc în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă.

Fostul ministru consideră că declarațiile președintelui Republicii Moldova nu sunt altceva decât „un balon preelectoral”.

„Nu cred și vreau să mă adresez la toți cei care astăzi simt astfel de cădere morală, psihologică în țara asta: nu credeți acestor povești și acestor minciuni, fiindcă nu este altceva decât un truc electoral, ca oamenii să se ducă să-i voteze pe clienții aceștia care mai departe vor face ceea ce vor dori”, subliniază acesta, care se întreabă de ce, fiind de doi în funcția de președinte și plecând de 7-8 ori la Moscova, a spus că această măsură va fi luată de la 1 ianuarie 2019, ci nu atunci când a devenit șef al statului.

În același context, Valeriu Cosarciuc consideră că trebuie susținuți micii producători, astfel ca aceștea să dezvolte o afacere acasă și să nu fie nevoiți să plece peste hotare.

„Agricultura Moldovei are viitor, dar trebuie să avem și noi cap ca să ne alegem o conducere care să-și bată capul de economia țării asteia a noastră, nu de furturi de miliarde ș.a.m.d., dar ca noi să putem aici să ne prelucrăm produsele; să nu exportăm cereale, grâu, porumb, floarea-soarelui, ci să exportăm produsele procesate, care să ne aducă bani aici, în Republica Moldova, pentru că țăranul nostru rămâne cu o treime din tot ce merge spre bilanțul valoric, o treime (!), restul, două treimi, se duce în altă parte, spre acei care fac exporturi sau acei care de-acum distribuie produsul prin rețeaua comercială. Politica noastră în domeniul agriculturii trebuie schimbată radical. Dacă noi vrem în continuare să avem aici produsele noastre locale și să nu importăm ceea ce putem să producem în Moldova, înseamnă că noi trebuie să direcționăm banii către producătorii mici, spre cei care să poată procesa la sate, să rămână la sate acolo, să poată să-și schimbe condițiile de viață și de muncă, ca să-și poată câștiga acolo banul și să nu umble în lumea largă și să-și piardă familiile ș.a.m.d. Noi ne distrugem ca parte a națiunii române aici, în Republica Moldova, având această politică defectă în agricultură”.

Recent, după o vizită oficială în Federația Rusă, Igor Dodon a afirmat că Vladimir Putin i-a promis să elimine, în mod excepțional, taxele vamale pentru mai multe mărfuri agricole din țara noastră pe o perioadă de șase luni, de la 1 ianuarie 2019, deoarece, potrivit lui, „la expirarea acestor șase luni, în Republica Moldova va fi un alt Executiv și se vor lua alte decizii”.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here