‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 15 mai, 2024
16.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVasile Tașcă împreună cu cei 6 copii au plantat o livadă de cireș: În...

Vasile Tașcă împreună cu cei 6 copii au plantat o livadă de cireș: În 2023 am avut primul export în Spania

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În urmă cu câțiva ani, Vasila Tașcă, împreună cu cei șase copii ai săi, a luat decizia de a pune bazele unei afaceri de familie, ce a început cu plantarea unei livezi de cireș în raionul Criuleni.

Așa s-a născut Moreller, o afacere care înregistrează un ritm frumos de creștere, având de la bun început angajamentul față de calitate și colaborare.

„Atunci când tata ne-a propus să lucrăm împreună pentru un scop comun, am căzut cu toții de acord,” povestește Vera Ciobanu, una dintre fiicele lui Vasila Tașcă.

vera ciobanu cirese moreller

„Avem un sol bogat ce ne permite să obținem fructe de calitate, cu un gust deosebit. Ar fi păcat să-l neglijăm, să nu producem ceva aici, la noi. Acest lucru m-a făcut să-mi doresc să dezvoltăm această afacere împreună cu copiii”, povestește Vasile Tașcă.

De la începuturile sale modeste, Moreller a reușit să-și dezvolte afacerea și să atingă standardele de calitate necesare pentru export.

„Cireșele crescute la noi în țară nu pot fi comparate, avem toate condițiile pentru obținerea recoltelor de calitate, mai ales solurile bogate. În plus, pentru succes, este foarte important să-ți dorești să faci ceva”, adaugă Vasile Tașca.

Anul trecut, din livada tânără au fost făcute primele exporturi de cireșe în Uniunea Europeană.

„Am vândut intermediarilor care au exportat cireșele în UE, dar am și avut o premieră pentru compania noastră, exportând un lot de cireșe în Spania. Am implementat cerințele standardelor GLOBALG.A.P și GRASP, datorită cărora și am putut livra fructele noastre în Spania”, explică Vera Ciobanu.

Conștientizând necesitatea conformării la preferințele cumpărătorilor europeni, Vera Ciobanu spune că își dorește mult să soluționeze problema sortării cireșelor înainte de livrare.

„Sortarea cireșelor înainte de livrare este indispensabilă. Noi nu dispunem de această infrastructură, avem nevoie de un partener, astfel încât să facem față cerințelor de export.”

Recolta totală planificată pentru acest an este de 100 de tone, un obiectiv ambițios, dar realizabil.

‹ adv ›

Investițiile în infrastructura agricolă au fost esențiale pentru succesul afacerii Moreller, familia străduindu-se să reducă riscurile asociate creșterii cireșelor la minim.

livada cires

„Am beneficiat de subvenții pentru sistemul de irigare și bazinul de acumulare a apei pentru irigare. Anul trecut am instalat plasa antiploaie, care ne-a salvat calitatea recoltei. Pentru aceasta la fel am depus actele sperând să beneficiem de subvenții.”

Partenerii din Belgia și Asociația Moldova Fruct joacă un rol important în furnizarea informațiilor necesare pentru a obține fructe de calitate.

„Ne ajută mult cu recomandări partenerii noștri din Belgia, dar și Asociația Moldova Fruct, ai cărei membri suntem, datorită instruirilor pe care periodic le organizează.”

Afacerea este orientată spre consolidarea exporturilor pe piața UE, Vasile Tașcă menționând că, în urma vizitelor la plantația pe care o au, potențiali cumpărători au apreciat condițiile și calitatea.

livada cires sistem antiploaie

„Europenii încep să ne recunoască ca producători. Aceștia menționează, în cadrul vizitei la compania noastră, că suntem o țară cu perspectivă în domeniul agricol. După ce au analizat procesul de producție, ne-au spus că avem toate condițiile pentru a deveni un potențial client al nostru,” menționează Vasile Tașcă.

„Vedem viitorul nostru doar pe piața UE, ne plac mult condițiile, partenerilor de acolo le place gustul și calitatea fructelor pe care le livrăm. Dorim ca și în continuare clienții noștri să fie mulțumiți, pentru a putea dezvolta afacerea. Agricultura este un domeniu în continuă dezvoltare și noi sperăm mult să ne dezvoltăm și să învățăm continuu.”, a conchis Vera Ciobanu.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›