vineri, 21 iunie, 2024
28.2 C
Chișinău
Acasă Advertoriale VIDEO. De ce aplică fermierul Laurențiu Negoiță an de an biostimulatorul Atonik la toate culturile din fermă

VIDEO. De ce aplică fermierul Laurențiu Negoiță an de an biostimulatorul Atonik la toate culturile din fermă

0
VIDEO. De ce aplică fermierul Laurențiu Negoiță an de an biostimulatorul Atonik la toate culturile din fermă

Laurențiu Negoiță – un fermier tânăr și deschis la nou, s-a alăturat afacerii de familie în urmă cu 8 ani, după ce până atunci a ajutat mereu în fermă încă de mic copil. Venirea sa oficială în exploatație a coincis cu introducerea în tehnologia de cultură a unui biostimulator care și astăzi a rămas de bază la ferma Amal Prod din satul Făurei, comuna Ulmu din județul Călărași, România.

Atonik este biostimulatorul de la Aectra pe care tânărul Laurențiu Negoiță îl folosește pentru a avea producții bune la toate culturile agricole din ferma unde se lucrează circa două mii de hectare.

„Am început să folosim Atonik recomandat de către specialiștii Aectra. Bineînțeles, la început pe o suprafață mică – ne place să testăm ceva înainte de a-l folosi în cultură pe suprafețe mari. Am fost mulțumit și în următorul an am folosit biostimulatorul pe întreaga suprafață. Pentru tratamentul seminței îl folosesc acum la orice cultură, în special la rapiță și la floarea-soarelui pentru înflorit și pentru creșterea fertilității. Și mai folosim când mai avem, Doamne-ferește, un efect fitotoxic. Folosim produsul ATONIK cu care își revine planta mult mai repede după aplicarea unui erbicid sau ceva foarte greu pentru plantă”, ne-a explicat Laurențiu Negoiță.

Anul acesta, la ferma Amal Prod, planul de culturi este echilibrat: s-au înființat 600 hectare de grâu, 100 de hectare de orz, 500 de hectare de rapiță, 500 de hectare de porumb, 200 de hectare de floarea-soarelui.

„Atonik folosesc la toate culturile în privința tratamentului seminței. La rapiță și la floarea-soarelui în special folosim în momentul înfloritului sau în momentul începutului înfloritului. Este un produs care nu dezamăgește, plantele fructifică foarte bine după tratament. La floarea-soarelui am făcut într-un an un mic test involuntar, a rămas o porțiune nedată cu acest produs, iar în mijlocul calatidiului, la acea floare nu a fost nicio sămânță cu bob în ea. La suprafața unde am dat cu Atonik, în acea cultură de floarea-soarelui, am avut undeva între 400-500 kg plus profit pe hectar. Mai punem și ceva mazăre și lucernă și pentru a acoperi suprafața ZIE și pentru oameni care au animale și folosesc în gospodărie”, ne-a spus fermierul despre câștigul de producție adus de Atonik la floarea-soarelui.

La rapiță, Atonik este aplicat la fermă cel mai mult înaintea înfloririi sau în timpul înfloritului timpuriu la rapiță: „Atunci se simte cel mai tare efectul și își și face efectul cel mai bine”, spune fermierul.

„La grâu, tratamentul este făcut înainte de înspicare, înainte să iasă spicul din burduf, la orz la fel și la floarea-soarelui folosim chiar în această perioadă, când butonul floral începe să se deschidă. Urmează să-i facem acest tratament și în acest an. Aplicăm Atonik în doza recomandată de 0,6 litri la hectar și folosim cu încredere. Sperăm să ne ajute și anul ăsta, pentru că e un an foarte dificil”, vorbește Laurențiu Negoiță despre tratamentele cu Atonik aplicate culturilor agricole de la Amal Prod.

Fără irigații, și exploatația familiei Negoiță suferă în acest an de lipsa precipitațiilor.

„Am început bine în toamnă, numai că iarna nu prea a fost iarnă – a fost fără precipitații. A continuat la fel, în primăvară au venit ceva zăpezi și au stagnat culturile semănate în toamnă. După aceea, de la sfârșitul lui martie nu ne-a venit nicio picătură de ploaie până în momentul ăsta și ne uităm pe cer și așteptăm să plouă. Culturile suferă foarte tare, și cele de toamnă, și cele de primăvară. Talia este undeva redusă cam cu 1 metru față de anul trecut la rapiță, la floarea-soarelui și porumb. Dacă anul trecut a fost un an de excepție din punct de vedere al precipitațiilor, anul ăsta este un an drastic”, ne-a explicat fermierul, precizând că ”fiecare cultură are problema ei”. ”La rapiță sunt dăunătorii care fac mari probleme, la grâu sunt bolile care fac probleme, la porumb, la floarea-soarelui mai mult buruienile sunt destul de problematice – anul acesta mai puțin, că nu au avut nici ele apă”, punctează agricultorul din județul Călărași.

Are un parc modern de utilaje și se concentrează, în paralel, pe achiziția de teren agricole.

„Singurul lucru în care merită în momentul ăsta investit este achiziția de terenuri agricole atât cât se poate, după fiecare cum este puterea sau cum este prețul în zonă pe hectar. Asta este orientarea noastră, către a cumpăra pământ, însă numai după ce negociem și ne convingem că acea suprafață merită investiția. Pe partea de utilaje avem cinci combine, toate de la cei de la New Holland, cu puteri de la 250 CP la 530 CP, tractoare la fel, de la 100 CP la 350 CP. Sperăm ca utilajele să aibă ce treabă să facă, că ele pot să facă treabă, numai să avem noi ce lucra”, ne spune fermierul, încrezător că, în final, și anul acesta va fi unul cu plus financiar.

În ciuda greutăților, tânărul fermier rămâne mereu optimist și continuă să investească.

NOTĂ: În Republica Moldova, produsele companiei Aectra sunt disponibile prin intermediul distribuitorului său agreat, compania BIOPROTECT SRL. Pentru alte detalii, contactati Reprezentantul Aectra – Dorin Panfili, tel.: 0 611 326 96, e-mail – [email protected].

Mai multe informații despre biostimulatorul Atonik, culturile la care se aplică, dozele și alte informații despre acest produs, găsiți pe site-ul www.aectra.ro.