În timp ce femeile din Moldova au o rată mai mare de participare pe piața muncii, inclusiv o rată mai mare de participare pe piața formală a muncii, bărbații sunt mai activi în sectorul agricol.

Din cele aproximativ 604 de femei de pe piața muncii din Moldova, 27% (n=165,000) lucrează în agricultură, față de 36% (n=217,000) din totalul bărbaților care lucrează în agricultură. Totodată, 48% din femeile angajate în sectorul privat din Republica Moldova, activează în agricultură, iar 36% din proprietățile agricole (fără statut juridic) din Republica Moldova sunt înregistrate pe femei.

Conform datelor statistice, în Moldova, femeile câștigă, în medie, cu 13,23% mai puțin decât bărbații, însă acest număr fluctuează în întreaga industrie. În sectorul agricol există o paritate salarială ușor mai bună, femeile câștigând o medie cu 10,75% mai puțin decât bărbații. În timp ce lucrătorii de sex masculin și feminin se mută în activități cu valoare adăugată mai mare, cum ar fi prelucrarea și post-producția, diferența salarială crește nominal, femeile câștigând o medie de 11,82% mai puțin decât bărbații.

Folosești Viber? Intră în grupurile noastre → HORTICULTURĂECO/BIO/ORGANICPOMUȘOAREZOOTEHNIEAPICULTURĂ

Egalitatea șanselor în agricultură generează inovații, creativitate și valoare adăugată. Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova susține participarea egală, a femeilor și bărbaților, în sectorul agricol.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here