duminică, 23 iunie, 2024
31.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeVIDEO. Syngenta a organizat cea de-a cincea ediție a Forumului de viță de vie

VIDEO. Syngenta a organizat cea de-a cincea ediție a Forumului de viță de vie

Recomandate

Ediția din acest an a Forumului pentru Viticultură organizat de Syngenta Moldova a avut loc în data de 24 ianuarie 2017 la Chișinău şi a reunit importanți specialiști din domeniul viticol.

Temele abordate au fost selectate din propunerile forumului de anul anterior, incluzând prezentări despre mană și făinarea viţei de vie, putregaiul cenușiu, cei mai periculoşi acarieni ai viţei de vie, dar şi cele mai eficiente soluții pentru combaterea lor; fitoplasmoze şi vectorii de transmitere; controlul buruienilor și al dăunătorilor din vița de vie. Specialiştii Syngenta care au detaliat aceste teme sunt Simon Arnsek – Asset manager Fungicide Sud-Estul Europei, Oleg Cojocaru – Director Vânzari Syngenta Moldova și Alexandru Neamțu – Asistent Comercial Syngenta Moldova.

 „Forumurile de viticultură pe care le organizăm anual au ca scop de a oferi soluții pentru cele mai diverse probleme și provocări din cultura de viță de vie. Pentru că îmbină informații ce țin de biologia problemei și sfaturi și soluții utile și eficiente în prevenirea și combaterea acestora forumul este o adevărată școală pentru fermieri, iar interesul pentru acest eveniment crește de la o ediție la alta. Ne-am focusat în acest an mai mult pe boli deoarece 2016 a fost, nu doar în Moldova, ci și în intreaga Europa, un an cu multe afectiuni. Noi am estimat ca in 2016 am pierdut 20% din productie din cauza acestor boli”, a declarat Oleg Cojocaru.

Despre mana viţei de vie – problemă majoră în anul 2016 în Moldova, a vorbit Simon Arnsek:

„Dacă în trecut, se recomanda ca fungicidele să fie aplicate după începerea sporulării, anticipându-se astfel un efect eradicativ al produsului, acum datorită experienţei dobândite, recomandăm ca aplicarea produselor de protecţie să se facă preventiv, înainte de infecţie, sau cel mult în stadiul incubării, pentru a asigura atât un control mai bun al patogenului, dar şi pentru a nu crea forme de rezistenţă”, a menţionat Simon Arnsek.

„Cea mai păgubitoare formă de atac cu mană se manifestă pe inflorescenţe, care pot fi total distruse. Boabele sunt atacate de la formarea lor până la intrarea în pârgă. Programul tehnologic Syngenta pentru combaterea manei viţei de vie include produsele Folio Gold, Ridomil Gold, Pergado Mz şi Bravo”, a continuat el.

De asemenea, Simon Arnsek a vorbit și despre făinarea viţei de vie, o altă provocare a anului 2016 și un subiect nu mai puțin important cum este Botrytisul și a venit cu exemple de pe piața Franței.

„An de an, în dependență de condițiile pe care le avem, cultura viței de vie este afectată de atacul acarienilor: ori din primăvara timpurie, ori înainte de floare, ori după floare atacul lor este vizibil. În cazuri extreme infestările netratate pot duce la moartea viței de vie. Pentru controlul eficient al acarienilor compania Syngenta oferă două produse – Vertimec și Thiovit Jet”, a declarat Alexandru Neamțu.

„Am adunat în sala de prezentări un număr mare de viticultori din Moldova. Ne-a bucurat faptul că subiectele tratate au fost pe măsura așteptărilor, iar interesul a fost vizibil pe tot parcursul evenimentului. Observăm o creștere numerică și calitativă a participanților la forum și am primit multe sugestii de subiecte pe care urmează să le discutăm la următorul forum”, a concluzionat Violeta Severin.

Syngenta
Syngenta
Syngenta este una dintre cele mai mari companii de agribusiness din lume având reprezentanţe în peste 90 de țări.

Citește și ›

Advertoriale