‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 16 octombrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriViorel Morărescu: Agricultura ecologică reprezintă 5% din suprafața agricolă a României

Viorel Morărescu: Agricultura ecologică reprezintă 5% din suprafața agricolă a României

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

5% din terenurile agricole ale României sunt dedicate culturilor bio. De asemenea, 14 mii de operatori din România activează în agricultura ecologică.

Datele au fost prezentate de către Viorel Morărescu, reprezentant al Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România în cadrul dezbaterii publice „Camerele agricole în Uniunea Europeană, modele pentru Republica Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN.

Potrivit oficialului din România, ținta Uniunii Europene este de a majora suprafața terenurilor agricole destinate culturilor bio până la 25%.

‹ adv ›

Potrivit șefului Direcției Politici în Sectorul Vegetal din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale al României, până în 2030 Uniunea Europeană și-a trasat drept obiectiv ca 25% din potențialul agricol să fie destinat agriculturii ecologice.

Viorel Morărescu spune că și România și-a propus să stimuleze agricultura ecologică și să ofere produse sănătoase și sigure consumatorilor.

„Eu sunt și ambasadorul României pentru dezvoltarea sectorului de agricultură ecologică. Câțiva ani în urmă, la nivelul Uniunii Europene, s-a pus problema creșterii suprafeței agriculturii ecologice.

Ținta este destul de ambițioasă, ca 25% din suprafața agricolă a Uniunii Europene să fie din agricultură ecologică.

Pe baza acestei ținte s-a stabilit un plan european pentru dezvoltarea sectorului de agricultură ecologică bazat pe trei axe: stimularea consumului și creșterea încrederii consumatorului, stimularea producției, iar axa trei este bazată pe cercetare și sustenabilitate.

Pe baza acestei structuri fiecare stat membru al Uniunii Europene a avut obligația să elaboreze propriul plan național pentru dezvoltare a sectorului de agricultură ecologică.

Noi am reușit acest lucru împreună cu agențiile, ministerul Sănătății, al Mediului și cu Academia de Științe Agricole și Silvice. Agricultura ecologică vine cu produse de calitate, produse sigure, fără îngrășăminte chimice.

Alimentația sănătoasă este componenta calității vieții”, a spus reprezentantul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, Viorel Morărescu.

Reprezentantul lui, în ultimii ani a crescut considerabil suprafața terenurilor agricole destinate culturilor bio. De asemenea, a crescut numărul operatorilor certificați în domeniul agriculturii ecologice.

„La nivelul Uniunii Europene, în perioada 2011-2020, avem o creștere a ponderii agriculturii ecologice de 62%, fiind vorba de 7,5 milioane de hectare.

La nivel național, responsabil de sectorul de agricultură ecologică este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Ministerul a transmis anumite atribuții pentru 15 organisme de certificare și control  care sunt acreditate să facă verificarea controlului și certificarea operatorilor din agricultura ecologică.

Aceste structuri sunt private și au proceduri, norme, foarte clare și specialiști pe fiecare domeniu pe care este realizat controlul.

Ei certifică produsele. În ultimii trei ani, sectorul de agricultură ecologică are o tendință de creștere, atât la capitolul suprafețe, cât și la capitolul producție.

Noi am ajuns la 5% din suprafața agricolă a României să fie agricultură ecologică. E vorba de aproape 700 de mii de hectare. 14 mii de operatori sunt în agricultura ecologică.

Zic că este un număr destul de mare și de la an la an acest număr crește”, a explicat șeful Direcției Politici în Sectorul Vegetal din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale al României.

‹ adv ›

Dezbaterea publică „Camerele agricole în Uniunea Europeană, modele pentru Republica Moldova”, este ediția a patra din cadrul Proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare.

Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›