‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 21 iunie, 2024
14.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVlad Vedrașco: Cel mai profitabil soi de struguri e Moldova, dar nu avem modele...

Vlad Vedrașco: Cel mai profitabil soi de struguri e Moldova, dar nu avem modele funcționale pentru a obține profit maxim

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Alegerea soiurilor pentru înființarea unei plantații de struguri trebuie să fie o decizie asumată, iar viticultorii trebuie să aibă pregătit un plan care să cuprindă răspunsurile la următoarele trei întrebări: unde, când și cui vor vinde recolta obținută.

În funcție de soluțiile pe care le au la întrebările de mai sus, pot trece la înființarea plantației. În plus, trebuie să fie deschiși pentru a învăța din experiența producătorilor ce sunt deja în acest sector, susține Vlad Vedrașco, administratorul Frudova SRL. 

Tot el povestește că, la moment, cel mai profitabil soi de struguri este soiul Moldova.

„Dacă mă întrebați ce să plantăm, aș spune soiul Moldova. Este unicul soi de struguri ce ne permite astăzi să câștigăm o cotă pe piața UE și astfel, atunci când nu există ofertă, să intervenim cu struguri, să fim consecvenți în ofertă. Condiția de bază, ca să putem fi jucători buni pe o piață este ca noi să avem cantități consistente, livrate în perioade de timp stabile și de durată. Alte soiuri de struguri din Moldova nu oferă, la moment, această posibilitate. Soiul Moldova fiind foarte masiv plantat oferă posibilitatea să avem cantități consolidate și livrări consistente.

Perioada de raft pentru strugurii Moldova este foarte mare, inclusiv perioada de depozitare. În plus, sunt ușor de transportat. Un alt avantaj ar fi gustul și aspectul acestor struguri, care la fel este unul deosebit”. 

FOTO: Vlad Vedrașco

În acest context, Vlad Vedrașco spune că unica șansă este asocierea a cât mai multor producători de struguri soiul Moldova cu cantități mari, calitate înaltă și, în acest fel, să obțină o cotă mai mare de piață.  

În ceea ce ține de strugurii fără sâmburi (apireni), administratorul menționează că trebuie studiat foarte bine care soiuri rezistă în Moldova.

Totodată, speră că, în perioada următoare se va trece la soiurile de struguri apireni, dar această trecere va dura deoarece agregarea loturilor, educarea clienților cu soiurile noi necesită timp.

„Astăzi, cel mai profitabil soi este Moldova. Poate peste un an o să spun despre alt soi, dar la moment nu văd un alt potențial ca să putem fi consecvenți, să avem volume mari. Aici desigur că, mă refer la livrarea strugurilor în rețele, la piață este altă matematică”.

‹ adv ›

Administratorul Frudova mai spune că, la capitolul calitate, producătorii autohtoni și-au învățat lecția, mai ales în anul 2023, calitatea a fost excelentă. 

„Însă, în ceea ce ține de cantități consistente și omogene, nu se întâmplă nimic și nici nu știu dacă se va întâmpla în perioada următoare. Pentru că nu există modele funcționale care să adune oamenii împreună. Faptul că oamenii nu se asociază pornește de la nivelul de mentalitate. Trebuie să avem o viziune pe termen lung, nu doar pentru două săptămâni pe an, în luna decembrie, când prețurile sunt mai mari”.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›