‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 22 iunie, 2024
26.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVladimir Bolea: Numărul vacilor în ferme s-a triplat, dar cantitatea de lapte rămâne, practic,...

Vladimir Bolea: Numărul vacilor în ferme s-a triplat, dar cantitatea de lapte rămâne, practic, aceeași. Vom stimula investițiile în calitate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

25 de milioane de dolari vor fi disponibili pentru sectorul zootehnic, bani oferiți de Banca Mondială. Despre aceasta a comunicat Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul unei conferințe de presă, în care a făcut totalurile pentru anul agricol 2022.

Banii vor fi direcționați pentru modernizarea producerii de lapte și vor putea beneficia de aceștia fermele deja existente, dar vor fi disponibili și pentru producătorii care intenționează să creeze ferme noi. 

„Astăzi, în fermele din țară avem 17 100 de vaci, această cifră se datorează faptului că s-a trecut la plăți per cap de animal. Pentru comparație, la data de 1 ianuarie 2021 în Republica Moldova, în ferme erau 5 100 de capete, iar la data 1 ianuarie 2023 vom avea 17 100 de vaci. Este o creștere considerabilă ca și număr, dar, din păcate, nu a crescut și cantitatea de lapte.

Cu regret, avem vaci de productivitate foarte scăzută și începând cu 2023 vom începe plata subvențiilor per litru de lapte, ceea ce înseamnă că va avea loc premierea calității, performanței, investițiilor în animale de înaltă productivitate. Sperăm că aceasta va reduce din dependența sectorului de procesare a produselor lactate de produsele de import. La moment, peste 50% din necesarul de produse lactate sunt din import, ceea ce ne facem să fim extrem de vulnerabili la capitolul aprovizionării populației cu producție lactată de calitate”. 

De menționat că, Banca Mondială va oferi țării noastre în total 55 de milioane de dolari pentru dezvoltarea agriculturii din Republica Moldova, dintre care, pe lângă cele 25 de milioane ce urmează a fi investite în sectorul zootehnic, 25 de milioane vor fi direcționate către restabilirea sistemelor de irigare. 

Ministerul Agriculturii speră că investițiile efectuate în noul proiect să fie durabile.

‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Pentru că s-au promis subvenționarea pe cap de animal și ca rezultat cele detectate cu probleme atât în cantitate de lapte cât și la nivel de reproducție au rămas în viață. Ar trebui cum a fost planificat la început – subvențiile pe litru de lapte sau pe hectar de pământ folosit in furajarea animalelor de fermă. Frumos articol sper să se țină de promisiune!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›