‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 7 decembrie, 2023
-1.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnalitica11 greșeli la cultivarea roșiilor

11 greșeli la cultivarea roșiilor

‹ adv ›
‹ adv ›

Deși roșiile sunt una din cele mai populare legume cultivate în lume, mulți grădinari încă se mai confruntă cu probleme la acest capitol. Noi am decis să vă atenționăm care sunt cele mai întâlnite greșeli pe care să le evitați.

1. Achiziții nechibzuite de semințe

Dacă produceți roșii în cantități generoase soiurile hibrid sunt cele mai indicate. În primul rând sunt mai puțin expuse la diverse boli, iar în al doilea rând asigură o recoltă cu 30% mai mare decât alte tipuri de tomate. Asta nu înseamnă că celelalte soiuri sunt de neglijat: multe din ele au gust deosebit și forme originale.

2. Plantarea într-un loc greșit

Nu este corect să cultivi tomatele de câmp în seră și invers, hibrizii pentru seră în câmp. Nici sorturile determinate și nici cele hibride nu se pot adapta la noile condiții și vor da o recoltă modestă. Cauza: perioadă de vegetație mai scurtă, schimbări bruște de temperatură și polenizare slabă din cauza umidității ridicate. În seră trebuie cultivate soiurile iubitoare de căldură.

3. Peliculă ineficientă

‹ adv ›

Cea mai groasă peliculă este și cea mai sigură – consideră greșit amatorii. Specialiștii însă spun că cea mai bună opțiune este pelicula din polietilenă hidrofilă nestabilizată care face ca picăturile formate pe suprafața ei să se prelingă fără a lăsa urme. De asemenea, adaosurile antistatice îndepărtează praful, iar pelicula rămâne timp îndelungat transparentă. În timpul nopții aceasta pierde mai puțină căldură înlesnind formarea stratului de umezeală de pe partea interioară.

4. Iluminare și căldură exagerată

Credeți că un răsad bun cere cât mai multă lumină și căldură? Greșit. Cel mai bine răsadul de tomate crește expus pentru 15-16 ore pe zi la lumină și la o temperatură de 8-10°С în timpul nopții.

‹ adv ›

5. Replicarea necorespunzătoare a răsadului

Grădinarii amatori se lasă convinși să cumpere răsaduri înflorite în nădejdea unei recolte timpurii. De fapt, răsadul înflorit este prea matur și are nevoie de mai multă apă ca să formeze rețeaua de rădăcini, asta deși planta trebuie udată abundent doar înainte de replantare. Dacă o veți face cu o zi-două înainte tulpinile vor fi suculente și firave, riscând să se rupă ușor.

Corect este ca în gaura pregătită să se toarne mai întâi apă, apoi în glodul format se vor sădi roșiile ca să se adapteze mai bine. Dacă vor fi udate de sus, se va forma o crustă și planta va pieri.  De plantarea corectă a răsadului depinde buna dezvoltare a roșiilor.

6. Udatul zilnic

Deseori grădinarii irigă roșiile în fiecare zi. De fapt, acestea trebuie udate rar, o dată la 7-10 zile, dar abundent. În același timp apa nu trebuie să cadă pe frunze întrucât umezeala sporită duce la formarea manei.

7. Copilirea întârziată

Copilirea lăstarilor sălbatici sau a copileților, cum mai sunt numiți, este foarte importantă. Dacă îi veți lăsa să crească aceștia vor afecta fructificarea și vor favoriza apariția bolilor, de aceea trebuie înlăturați de la rădăcină atunci când au maxim 3-4 cm.

8.  Creșterea necorespunzătoare a plantei

Legumicultorii ezită uneori să îndepărteze copileții laterali viguroși sau să rupă vârfurile plantelor, de cele mai multe ori însă acestea ajung pletoase dar nu produc fructe.

9. Utilizarea incorectă a  îngrășămintelor

Ar fi mai bine să renunțați la îngrășăminte, întrucât folosite neadecvat ele duc la dezvoltarea copileților puternici și a frunzelor mari în detrimentul fructificării. Important este ca planta să primească la timp magneziu. Puteți observa că acesta lipsește după țesuturile întunecate de lângă nervuri. În acest caz se recomandă aplicarea pe frunze a sulfatului magneziu (0,5%).

10. Neglijarea măsurilor profilactice

Pentru a proteja planta de dăunători și boli nu trebuie să renunțați la metodele profilactice și nu așteptați apariția simptomelor ca să întreprindeți ceva. Pentru roșiile crescute în seră, primele măsuri profilactice trebuie luate încă în timpul răsădirii.

11. Colectarea semințelor hibrid

Nu merită să strângeți semințele tomatelor hibrid fiindcă în următorul an roșiile vor avea aceleași caracteristici ca plantele folosite înainte de încrucișare și rezultatul nu va fi pe măsura așteptărilor.

***

Nu vă lăsați intimidați dacă primul experiment de creștere a tomatelor a eșuat, chiar și grădinarii pricepuți fac greșeli. Nu e ușor să pui pe roate un sistem eficient de creștere a tomatelor, dar succesul vine odată cu experiența. Vă dorim succes!

Articol realizat în baza materialelor ogorod.ru

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii