‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 17 iunie, 2024
29.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri17% dintre femeile care vor beneficia de granturi prin Programul „Femei în afaceri” vor...

17% dintre femeile care vor beneficia de granturi prin Programul „Femei în afaceri” vor investi în agricultură 

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

52 de startup-uri conduse de femei, din 22 de raioane ale republicii, vor primi finanțare nerambursabilă de până la 165 de mii de lei din partea statului pentru inițierea și dezvoltarea unei afaceri.

Beneficiarele ultimului Apel de proiecte din cadrul Programului „Femei în Afaceri” au semnat contracte de finanțare nerambursabilă cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Valoarea totală a granturilor constituie 6,86 mil. lei, ceea ce va stimula investiții în economia națională de circa 9,59 mil. lei și va contribui la crearea sau menținerea a 261 de locuri de muncă. 

La concursul proiectelor investiționale au fost depuse, în format online, 153 de aplicații ale companiilor conduse de femei de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. 

„ODA susține dezvoltarea potențialului feminin în domeniul antreprenorial pentru ca ideile de afaceri viabile să se materializeze și să ajungă modele de succes. Vă mulțumim pentru curajul de a păși în lumea afacerilor și vă asigurăm de susținerea instituției noastre pe tot parcursul implementării proiectului investițional. Pe parcursul demarării Programului am reușit să finanțăm peste 760 de afaceri inițiate de femei, contribuind la abilitarea economică a femeilor și la promovarea inițiativelor care vizează creșterea rolului acestora în viața socio-economică a Republicii Moldova”, a declarat Marin Ghenciu, vicedirector al ODA.

63% din numărul total al proiectelor investiționale sunt din domeniul prestării serviciilor (servicii de consultanță în inginerie, azil de bătrâni, activități educaționale, servicii de consultanță pentru afaceri și management, hotel și servicii de cazare, servicii turistice, servicii didactice), alte 20 la sută își vor desfășura activitatea în industria prelucrătoare (prelucrarea fructelor și legumelor, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte și accesorii, industria alimentară/fabricarea produselor de panificație), iar 17 la sută sunt din agricultură și zootehnie (creșterea legumelor, apicultură, cultivarea plantelor aromatice, fermă de păsări).

Totodată, o parte din companiile selectate pentru finanțare vor dezvolta afaceri inovative: producerea pungilor ecologice din bumbac și spunbond, prestarea serviciilor de publicitate și reprezentare media, activități de creație artistică – olărit, activități de editare a cărților, kinetoterapie, fizioterapie și masaj, creșterea arbuștilor de goji.

‹ adv ›

Programul Femei în Afaceri a fost implementat de ODA în perioada 2016-2022. Prin intermediul Programului au fost instruite peste 1.200 de femei în domeniul antreprenorial și ghidate în elaborarea proiectelor investiționale, iar 762 de proiecte investiționale au fost finanțate în sumă cumulativă de 113,95 milioane de lei.

La ora actuală, Ministerul Economiei în comun cu ODA examinează posibilitatea de a veni cu o variantă îmbunătățită a Programului.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›