Un grup de cercetători italieni au prezentat viticultorilor locali ultimile reușite în domeniu. Este vorba de 40 de soiuri de struguri fără semințe. Potrivit portalului, freshplaza.com, cercetările specialiștilor au început acum cinci ani. Aceștia au evaluat, testat și încrucișat peste 20.000 de plante, iar în rezultatul încrucișărilor efectuate, au fost elaborate aceste soiuri diferite la culoare, gust, aromă și rezistența criptogamică.
Din cele 40 de soiuri prezentate, cu o perioadă timpurie de maturare și medie, 9 sunt soiuri albe cu gust de fructe de pădure, tot atîtea cu gust de fructe negre de pădure, 10 sunt cu gust de pomușoare, iar 12 soiuri sunt aromate, 9 cu aromă de muscat și 3 cu aromă florală.
Reprezentanții institutului de cercetare care au elaborat aceste soiuri au cerut și părerea viticultorilor cu care colaborează. Astfel, cei prezenți la expoziție au fost rugați să guste strugurii și să ofere un feedback corespunzător, atât în ceea ce provește aspectul ciorchinelor, cât și date referitoare la gust, aromă, culoare, dar și crocanța bobiței.
Conducerea institutului de cercetare a precizat că eforturile instituției trebuie susținute și prin politici de stat, astfel încât aceste soiuri să fie omologate, ca mai apoi să poată fi și exportate.
Cercetătorii spun că urmează, în curând să prezinte alte câteva soiuri noi de struguri, tot fără semințe, însă cu perioadă tardivă de maturitate.
Comentarii