‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
11.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLukaşenko consideră prioritară dezvoltarea relaţiilor cu Moldova

Lukaşenko consideră prioritară dezvoltarea relaţiilor cu Moldova

‹ adv ›
‹ adv ›

Preşedintele Republicii Belarus, Alexandr Lukaşenko, a pledat pentru extinderea relaţiilor cu Moldova, „respectând calea de dezvoltare aleasă de aceasta”. Potrivit agenţiei „Infotag”, cu referire la presa belorusă, astfel şeful statului a declarat oferind sfaturi noului Ambasador al Belarusului în Moldova. Acesta a devenit diplomatul de carieră Serghei Ciciuc.

Preşedintele Belarusului a subliniat că „este necesar de a extinde relaţiile cu Moldova, având în vedere că Belarus şi Moldova au relaţii foarte bune”.

„Moldova şi-a ales calea. În locul Moldovei ar fi fost dificil de a alege altă cale. Relaţiile sale strânse cu actuala Ucraina, cu statele occidentale, trebuie percepută realitate şi să formăm, reieşind din aceste considerente, relaţiile noastre cu această republică bună, să extindem relaţiile, să identificăm contacte avantajoase. În Moldova, reiterez, este o situaţie dificilă, inclusiv din punct de vedere economic. Este bine că beneficiază de sprijin”, a spus Lukaşenko.

Belarus nu a sprijinit embargoul impus de Rusia în privinţa produselor moldoveneşti, în pofida faptului că face parte din Uniunea Vamală. În cadrul vizitei oficiale la Chişinău, în septembrie 2014, Preşedintele Alexandr Lukaşenko, a confirmat că „Belarus nu intenţionează să creeze obstacole în comerţul cu Moldova, după semnarea de către aceasta a Acordului de Asociere cu UE”.

„Nu vedem probleme pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice cu Moldova. Nu pot spune că alte state sau uniuni statale ne dictează sau încurcă să avem relaţii comerciale. Nu dorim să creăm noi linii de separare în spaţiul eurasiatic”, a spus Lukaşenko, numind „prioritate” dezvoltarea relaţiilor comercial-economice cu Chişinău.

Moldova şi Belarus au stabilit relaţii diplomatice pe 19 noiembrie 1992. Ambasada Republicii Belarus în Moldova a fost deschisă pe 3 mai 1995. Ambasadorul Belarus în Moldova din 2009 a fost Veaceslav Osipenko, care a decedat în 2014.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii