Veţi afla de pe etichetă cu ce a fost hrănită pasărea şi cum a fost crescută, înainte de a o pune la zeamă. Asta însă după ce va intra în vigoare un regulament cu privire la comercializarea cărnii de pasăre, aprobat recent de Guvern.
Potrivit proiectului, fiecare producător va fi obligat să indice pe ambalaj câte cereale sau legume a folosit în alimentaţia orătăniilor care ajung în vitrinele magazinelor. Mai mult, consumatorii vor afla dacă pasărea a fost crescută în spaţii închise sau deschise. Normele sunt o condiţie a Uniunii Europene pentru liberalizarea comerţului cu Republica Moldova, notează prime.md.
Vasile Nicolaescu creşte prepeliţe de trei ani. Primii pui i-a pus pe picioare în gospodăria părinţilor. Tot în curtea părinţilor şi-a dezvoltat întreaga crescătorie. Acum ferma lui numără câteva mii de prepeliţe. Pe aceeaşi etichetă va fi indicat dacă păsările au fost crescute în spaţii închise sau în aer liber. De asemenea, producătorii vor fi obligaţi să facă publică şi raţia lor zilnică.
Noile reguli fac parte dintr-o serie de norme aprobate de Guvern pentru armonizarea legislaţiei cu cea europeană. Totuşi, autorităţile recunosc că drumul comercial spre Europa este destul de lung, având în vedere că producătorii au pierdut deja teren şi pe piaţa locală.
Chiar şi cu posibilităţi mici, ambiţiile producătorilor rămân a fi mari. Până vor ajunge să concureze cu producătorii europeni, fermierii locali au grijă să-şi crească orătăniile în cele mai bune condiţii.
La o fermă din satul Bucovăţ, Străşeni cresc câteva sute de porci. Administratorii susţin că animalele sunt hrănite doar cu cereale de calitate, combinate direct la moara de pe teritoriul fermei.
Inspectorii de la siguranţa alimentelor ţin sub control şi calitatea apei pe care o beau godacii. Până ajung animalele şi păsările să fie numai bune de zamă sau friptură, producătorii au grijă nu doar să le hrănească bine, dar şi să le asigure o igienă pe măsură.
Autorităţile speră să parafeze la toamnă acordul de asociere şi pe cel de Liber Schimb cu UE, care presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, reducerea taxelor vamale şi a barierelor tehnice. Statisticile arată că aproape jumătate din mărfurile exportate de Republica Moldova ajung pe piaţa Uniunii Europene.
Comentarii