Istoria tânărului Vasile Munteanu, determinat să dezvolte o fermă de oi după modelul european în țară continuă. În aceste zile 35 de oi și berbecuți de rasă friză Ostfriesisches Milchschaf au ieșit din carantină.
Oițele au fost importate din Austria, iar tânărul fermier spune că această rasă merită a fi promovată și întreținută.
Tânărul crede în reușita afacerii în țară și, chiar dacă are un job în Germania din care la moment își dezvoltă afacerea, muncește pentru a dezvolta o fermă ca la carte.
„Am ales să importăm oi frize, deoarece este cea mai productivă rasă de oi. Aceasta stă la baza obținerii rasei Assaf. Este o rasă de oi blândă, care se obișnuiește ușor cu oamenii. Aceste oi, fiind hrănite cu aceleași furaje ca și rasele noastre, oferă o productivitate mult mai sporită. Totuși, trebuie îngrijite corect, pentru a evita îmbolnăvirea”.
Greutatea medie a unei oi este de 60-65 de kilograme, iar a berbecilor de aproximativ 100 de kilograme, însă sunt exemple ce depășesc media.
Rasa friză are o lână semifină, o oaie asigurând circa 3 kilograme, finețea fiind de 33-37 de microni, cu lungimea de 10-15 cm.
După prima experiență din 2015 în care a cumpărat oi de la un alt importator, a decis că ar fi cazul să obțină singur dreptul de a importa animale. Încercările s-au soldat cu succes, iar acum Vasile poate importa oi de prăsilă fără temeri.
Planifică să mărească efectivul de oi pentru a livra în continuare produse lactate pe piața locală, dar și să vândă animale pentru ca și alți producători să îmbunătățească genetica din fermele lor.
Costurile pentru importul animalelor au depășit mult sumele planificate inițial, fiind de 500 de euro pentru o oaie și o mie de euro pentru un berbec, inclusiv transportul, însă tânărul nu regretă investiția făcută.
Comentarii