Sezonul afinelor din Polonia a fost puternic afectat de înghețurile de revenire înregistrate la sfârșitul lunii mai. Unii producători au declarat pierderi de până la 50%, scrie FreshPlaza.
Anul trecut, plantațiile de afine din Polonia au fost afectate de înghețuri, însă, pe de altă parte, au urmat perioade cu temperaturi optime pentru dezvoltare. Astfel, în acest an lucrurile s-ar putea repeta. În ultimele două luni, temperaturile reduse înregistrate în timpul nopții au afectat plantațiile și, potrivit Dominikăi Kozarzewska, reprezentantul Cooperativei poloneze Berry, au fost înregistrate pierderi mari:
„Există pierderi semnificative în plantațiile de afine, cuprinse între 30% și chiar 50% în unele regiuni din Polonia, ca rezultat a înghețurilor din luna mai. Căpșunile produse în câmp deschis au fost și ele afectate, dar într-o măsură mai mică decât afinele”.
Totodată, căpșunile destinate exportului sunt mai puțin afectate, deoarece sunt cultivate, în mare parte, în tuneluri.
„Din cauza cantității limitate, prețurile pentru căpșuni au fost destul de mari până în prezent. Considerăm că prețurile pentru căpșunile destinate exportului vor rămâne relativ stabile, în timp ce căpșunile din câmp deschis vor deveni mai ieftine pe măsură ce volumele încep să crească”.
În ciuda pierderilor produse, producătorii de afine din Polonia speră la un sezon reușit, deoarece afinele sunt cumpărate de o bună parte din consumatori în această perioadă pentru a-și întări imunitatea.
Comentarii