‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleExpert: Cultivarea plantelor medicinale și aromatice – soluția în condițiile de secetă

Expert: Cultivarea plantelor medicinale și aromatice – soluția în condițiile de secetă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Seceta din acest an s-a făcut simțită, prioritar, în regiunile de Sud și Centru ale Republicii Moldova și s-a răsfrânt negativ asupra culturilor tradiționale, în special asupra grâului. Fermierul din satul Cioara, Hâncești, Vladimir Simașco, cultivă atât culturi tradiționale, cât și plante medicinale și aromatice și potrivit acestuia, decalajul dintre roada culturilor tradiționale și a celor aromatice și medicinale, în urma secetei, este unul vădit.

Astfel, acesta susține că, în condiții de secetă, recolta de grâu din acest an va fi una foarte proastă și-i va aduce pierderi, pe când recoltarea de fenicul atrage după sine beneficii financiare, chiar și-n condiții de secetă.

 „Roada de pe suprafața de grâu poate să ajungă, să zicem, în jur la o tonă, pentru mai mult nu este potențial. Cu grâul anul ăsta o să fiu în minus sau, dă Doamne, O să ajung la zero, dar nu cred. În condițiile anului cu provocări și secetă, cultivarea plantelor medicinale și eterooleaginoase este mult mai avantajoasă, decât a culturilor tradiționale”.

Câmp de grâu afectat de secetă // Foto: Agrobiznes
Cultura de fenicul // Foto: Agrobiznes

Doctorul în științe biologice, președintele Asociației Cultivatorilor de Plante Aromatice și Medicinale, Victor Melnic, consideră că agricultorii trebuie să se orienteze către cultivarea plantelor medicinale și aromatice, odată ce venitul adus de acestea, chiar și în ani neprielnici, este net superior celor ale culturilor tradiționale.

„Feniculul este multianual, sistemul radicular este bine dezvoltat și este o plantă rezistentă la secetă. Grâul este o plantă anuală și care necesită o tehnologie de cultivare și anumite condiții de dezvoltare. Astfel, feniculul fiind mai puțin pretențios la provocările climatice. Trebuie să căutăm noi metode, noi culturi care să fie rezistente la secetă și, totodată, aduc beneficiu economic și le putem folosi în diferite ramuri ale economiei”.

‹ adv ›

Amintim că, conform prognozelor MADRM, recolta de grâu din acest an va fi redusă din cauza secetei cu circa 35%, comparativ cu cea a anului 2019.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›