‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrima plantație de șofran din Moldova: „O afacere profitabilă pentru producătorii mici”

Prima plantație de șofran din Moldova: „O afacere profitabilă pentru producătorii mici”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Stigmatele de șofran (Crocus sativus) sunt cel mai scump condiment din lume, datorită aromei unice și culorii intense. În regiunea noastră, șofranul este cultivat de câțiva producători din Ucraina și România, iar în Moldova au fost câteva tentative de a-l cultiva.

Marea pasiune față de flori au determinat-o pe Ludmila Sert să încerce să cultive șofranul, iar încercarea de acum 3 ani a devenit cea mai vie și colorată aventură din viața ei.

„Din orice oraș, țară unde merg, aduc semințe de flori și diverse condimente, acestea sunt pasiunea vieții mele. De aceea, mereu mi-am dorit să cultiv o cultură mai specială. Am analizat piețele, ce cultivă producătorii de la noi și de peste hotare, îmi doream să produc ceva deosebit. Nu aveam mult teren, de aceea am decis că este cazul să ne orientăm spre culturi profitabile pe suprafețe mici. Am găsit cultura perfectă – șofranul. Culoarea, mirosul, dar și aspectul plantei m-au făcut să-l îndrăgesc de la bun început”.

Studiind tot mai multe despre șofran, a ajuns să viziteze și cel mai mare producător de șofran din Turcia, de la care și a cumpărat primii bulbi.

‹ adv ›

Citește aici despre Cultura de șofran – cultivare, îngrijire plantație.

„Producătorul se află la o mie de kilometri de orașul Istanbul, dar nu regret că am parcurs acest drum. Am văzut parcelele, plantația și am decis să cumpăr material săditor. În luna octombrie 2017 am sădit bulbii, eram sigură că vom reuși, deoarece clima din acea regiune se aseamănă cu cea din Moldova. Planta rezistă la temperaturi de până la -13°C, necesită mai multă lumină și îngrășăminte organice. În rest, este adaptată pentru a fi cultivată la noi”.

În 2017 a plantat 7 kilograme de șofran, iar toți bulbii obținuți până acum i-a păstrat pentru a extinde plantația.

„Anul acesta am vrut să mai importăm bulbi, însă pandemia nu ne-a permis. Dorim să majorăm suprafețele deoarece este o plantă cu o mulțime de proprietăți benefice pentru organism. În plus, se utilizează și pentru producerea diferitor bucate”.

Cel mai mare producător de șofran este Iranul, unde acesta este utilizat pe larg în gastronomie. Printre cei mai mari exportatori mondiali de șofran se numără Spania (53% din exporturile mondiale din 2019), Hong Kong – 6,12%, Uzbekistan – 5,75% și Franța – 5,04%.

‹ adv ›

Recoltarea șofranului

Recoltarea șofranului este realizată doar dimineața, sunt colectate stigmatele.

„Un kilogram de bulbi costă aproximativ 450 de lei, iar prețul unui gram de șofran este de 150-250 de lei. Pentru a obține un kilogram de condiment sunt necesare 150-250 de mii de flori. De pe plante sunt recoltate doar stigmatele roșii, care se usucă. Optimă ar fi plantarea bulbilor la sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie. Din sol răsar mai întâi florile, după care frunzele. Este necesar doar de menținut solul curat. Nu sunt necesare pesticide, este o cultură pretabilă pentru agricultura eco. Florile sunt recoltate în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie. În lunile mai-iunie frunzele se usucă, iar planta intră în perioada de repaus”.

Bulbii recoltați pot fi păstrați până la 3 ani, iar tehnologia de înmulțire a acestora este similară cu cea a lalelelor.

Cumpărători ai șofranului – în țară și peste hotare

Ludmila spune că pentru a vinde condimentul nu este nevoie de prea mult efort, în condițiile în care acesta este apreciat atât de importatorii de peste hotare, cât și consumatorii locali. Totuși, primele vânzări planifică să le realizeze în anul următor.

„Producătorul din Turcia de la care am cumpărat bulbii este interesat să cumpere șofran. Acesta este utilizat în calitate de condiment și de către restaurantele de la noi. În plus, importatori din Italia și Franța sunt interesați să cumpere șofran”.

‹ adv ›

Șofranul – cultură profitabilă pe suprafețe mici

Recomandă și altor producători să încerce să cultive această cultură.

„În țară, avem producători de levănțică, salvie sau alte culturi aromatice și medicinale, însă cred că șofranul are un viitor mult mai prosper. Pentru această cultură există piață de desfacere, iar investițiile nu sunt prea mari. Pe piața externă, prețul unui kilogram de șofran variază de la 2 la 10 mii de euro, deoarece toată munca este realizată manual. Aș recomanda altor producători să cultive, cel puțin să încerce”.

În acest an, gubernatorul regiunii de unde a fost cumpărat șofranul urma să viziteze plantația din Moldova, însă, din cauza pandemiei, vizita a fost anulată.

Află aici și despre Mana de sol la roșii: 5 reguli pentru a proteja cultura.

‹ adv ›
‹ adv ›

19 Comentarii

    • Bună ziua, ținând cont de suprafețele restrânse cultivate, pentru rentabilitate ar fi optimă cooperarea producătorilor, astfel încât să produceți cantități suficiente pentru export. La moment, în mare parte, cantitățile mici se vând la târguri locale sau restaurantelor, pensiunilor.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›