Stigmatele de șofran (Crocus sativus) sunt cel mai scump condiment din lume, datorită aromei unice și culorii intense. În regiunea noastră, șofranul este cultivat de câțiva producători din Ucraina și România, iar în Moldova au fost câteva tentative de a-l cultiva.
Marea pasiune față de flori au determinat-o pe Ludmila Sert să încerce să cultive șofranul, iar încercarea de acum 3 ani a devenit cea mai vie și colorată aventură din viața ei.
Studiind tot mai multe despre șofran, a ajuns să viziteze și cel mai mare producător de șofran din Turcia, de la care și a cumpărat primii bulbi.
Citește aici despre Cultura de șofran – cultivare, îngrijire plantație.
În 2017 a plantat 7 kilograme de șofran, iar toți bulbii obținuți până acum i-a păstrat pentru a extinde plantația.
Cel mai mare producător de șofran este Iranul, unde acesta este utilizat pe larg în gastronomie. Printre cei mai mari exportatori mondiali de șofran se numără Spania (53% din exporturile mondiale din 2019), Hong Kong – 6,12%, Uzbekistan – 5,75% și Franța – 5,04%.
Recoltarea șofranului
Recoltarea șofranului este realizată doar dimineața, sunt colectate stigmatele.
„Un kilogram de bulbi costă aproximativ 450 de lei, iar prețul unui gram de șofran este de 150-250 de lei. Pentru a obține un kilogram de condiment sunt necesare 150-250 de mii de flori. De pe plante sunt recoltate doar stigmatele roșii, care se usucă. Optimă ar fi plantarea bulbilor la sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie. Din sol răsar mai întâi florile, după care frunzele. Este necesar doar de menținut solul curat. Nu sunt necesare pesticide, este o cultură pretabilă pentru agricultura eco. Florile sunt recoltate în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie. În lunile mai-iunie frunzele se usucă, iar planta intră în perioada de repaus”.
Bulbii recoltați pot fi păstrați până la 3 ani, iar tehnologia de înmulțire a acestora este similară cu cea a lalelelor.
Cumpărători ai șofranului – în țară și peste hotare
Ludmila spune că pentru a vinde condimentul nu este nevoie de prea mult efort, în condițiile în care acesta este apreciat atât de importatorii de peste hotare, cât și consumatorii locali. Totuși, primele vânzări planifică să le realizeze în anul următor.
„Producătorul din Turcia de la care am cumpărat bulbii este interesat să cumpere șofran. Acesta este utilizat în calitate de condiment și de către restaurantele de la noi. În plus, importatori din Italia și Franța sunt interesați să cumpere șofran”.
Șofranul – cultură profitabilă pe suprafețe mici
Recomandă și altor producători să încerce să cultive această cultură.
„În țară, avem producători de levănțică, salvie sau alte culturi aromatice și medicinale, însă cred că șofranul are un viitor mult mai prosper. Pentru această cultură există piață de desfacere, iar investițiile nu sunt prea mari. Pe piața externă, prețul unui kilogram de șofran variază de la 2 la 10 mii de euro, deoarece toată munca este realizată manual. Aș recomanda altor producători să cultive, cel puțin să încerce”.
În acest an, gubernatorul regiunii de unde a fost cumpărat șofranul urma să viziteze plantația din Moldova, însă, din cauza pandemiei, vizita a fost anulată.
Află aici și despre Mana de sol la roșii: 5 reguli pentru a proteja cultura.
Ca producător unde pot vinde șofran?
Bună ziua, ținând cont de suprafețele restrânse cultivate, pentru rentabilitate ar fi optimă cooperarea producătorilor, astfel încât să produceți cantități suficiente pentru export. La moment, în mare parte, cantitățile mici se vând la târguri locale sau restaurantelor, pensiunilor.
Ce cantitate trebuie sa ai pentru export?
Un numar de contact al dvs ?
Va rog un numar de contact
Va rog in n.de telefon
Bună ziua, am transmis pe adresa Dvs de email.
Buna ziua,as putea vorbesc cu dumneavoastră în legătură cu șofranul?Mulțumesc.
Bună ziua! Vă rog un nr. de telefon al Dvs.
Buna ziua.va rog un numar de contact pentru a discuta despre sofran,realizari
buna ziua, puteti vă rog să imi dati un nr. de telefon a producatorului ?
multumesc
Bună ziua! Sunt interesat sa cumpăr și eu bulbi as putea avea un nr de telefon de la producător. Mulțumesc
Buna,aș vrea sa procur și eu bulbi de șofran, un număr de contact va rog
Bună ziua. Aș vrea să procur bulbi de șofran..îmi puteți lăsa contactele doamnei??
Buna seara.as dori sa investesc intro plantatie de sofran dar nu stiu cui as putea sa il vand.puteti sa ma ajutati cu vanzarea lui?
Cumpără cineva ulei de lavandă
Va rog, da, ce cantitati ?
As dori și eu sa vând. Un nr de contact va rog. Mulțumesc
Bună seara.Mă interesează și pe mine să cumpăr bulbi numai mărimea 11+ mă puteți direcționa de unde anume (cantitate mare).Mulțumesc.