Rotația culturilor și alegerea premărgătorului
- 4-6 ani – sistem de rotație a culturilor;
- Nu este recomandat de cultivat morcov după morcov, deoarece se acumulează și dezvoltă agenți patogeni;
Premărgători buni:
- ceapa, castravetele, dovlecelul, fasolea, pepenii;
- graminee anuale și perene.
Premărgători ce nu sunt recomandați:
- cartofi, sfeclă roșie, roșii, ridichi, varză;
- pastârnac, pătrunjel, țelina.
*Perfect ca premărgător este ogorul negru.
Cerințele speciei morcov față de sol
- preferă solurile nisipoase, nisipo-argiloase, cu conținut de lut nu mai mare de 15%;
- pH-ul favorabil 5,5-7 (5,5-5,8 – nisipoase; 6-7 lutoase/argiloase);
- solul trebuie să posede proprietăți bune de drenaj și aerisire;
- solurile cu un conținut mare de săruri reduc facultatea germinativă a semințelor de morcov.
Pregătirea solului pentru semănat
- afânarea profundă a solului;
- arat adânc toamna la adâncimea de 25-30 cm;
- graparea de primăvară la adâncimea de 10-15 cm;
- Formarea biloanelor;
- Cultivația înainte de semănat/corectarea biloanelor.
Semănatul morcovului
Adâncimea de semănat depinde de tipul solului, condițiile meteorologice:
- soluri grele + vreme ploioasă = 1,5-2 cm;
- soluri ușoare + vreme uscată = 3-4 cm;
Temperatura optimă pentru semănat este de 5-8°C la adâncimea de semănat.
Norma de semănat:
- marfa la mănunchi – 1,3-1,6 milioane de plante per ha (5-6 kg semințe);
- marfa pentru păstrare – 1 milion de plante per ha (3-4 kg semințe per ha);
- marfa pentru prelucrare – mai puțin de 1 milion plante (1,5-2 kg semințe per ha);
*Norma de semănat mai depinde de caracteristica soiului/hibridului ales.
Perioada de germinare
- temperatura minimă de germinare de 5°C;
- temperatura optimă de germinare este de 15-20°C;
Apariția plantelor:
- la temperatura de 5°C până la 46 de zile;
- la temperatura de 12°C până la 16 zile;
- la temperatura de 20°C până la 9 zile;
- plantulele de morcov pot rezista la geruri de – 3..-5°C.
*Semințele de morcov își păstrează capacitatea germinativă timp de 4 ani.
Cerințele morcovului față de substanțele nutritive
![morcov-ion-cojocaru | Agrobiznes.md](https://agrobiznes.md/wp-content/uploads/2020/04/morcov-ion-cojocaru.jpg)
Cerințele morcovului față de nutrienți la formarea recoltei după substanța activă kg/t constituie:
- N 3,2-4;
- P 1-1,7;
- K 5-6,5;
- Ca 0,5;
- Mg 0,5-0,7;
- B 0,005.
Important! Pentru a obține recolte ridicate, se recomandă a fi încorporate îngrășăminte în doze echilibrate în funcție de conținutul de macro- și microelemente la sol și recolta planificată.
Irigarea la morcov
Cantitatea de apă necesară de asigurat la morcov (în dependență de precipitații):
- 2500-3000 m3/ha – în nordul țării;
- 3000-4000 m3/ha – în centrul țării;
- 4000-4500 m3/ha – în sudul țării.
Intensitatea și norma de udare în dependență de sol:
- sol argilos – irigarea o dată la 2-3 zile cu norma de 100-180 m3/ha;
- sol argilos ușor mediu – irigarea o dată la 4-6 zile cu norma de 130-200 m3/ha;
- sol lutos – irigarea o dată la 5-7 zile cu cantitatea de 90-200 m3/ha.
Este important de asigurat necesarul de apă în perioada de germinare a semințelor. Acestea absorb peste 100% de apă din masa lor.
Cel mai mare consum de apă este realizat în perioada de dezvoltare intensivă a frunzișului plantelor și formarea ulterioară a rădăcinii.
În cazul în care morcovul nu este udat suficient, rădăcinile se usucă și capătă un gust amar.
Morcovul pentru păstrare nu se irigă cu minim 20 de zile înainte de recoltare.
![masina-de-recoltat-morcovi-cojocaru | Agrobiznes.md](https://agrobiznes.md/wp-content/uploads/2020/04/masina-de-recoltat-morcovi-cojocaru.jpg)
Recomandări prezentate de către experții Proiectului USAID/APM.
Comentarii