‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 9 noiembrie, 2024
7.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTehnologia de creștere a morcovului

Tehnologia de creștere a morcovului

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Rotația culturilor și alegerea premărgătorului

  • 4-6 ani – sistem de rotație a culturilor;
  • Nu este recomandat de cultivat morcov după morcov, deoarece se acumulează și dezvoltă agenți patogeni;

Premărgători buni:

  • ceapa, castravetele, dovlecelul, fasolea, pepenii;
  • graminee anuale și perene.

Premărgători ce nu sunt recomandați:

  • cartofi, sfeclă roșie, roșii, ridichi, varză;
  • pastârnac, pătrunjel, țelina.

*Perfect ca premărgător este ogorul negru.

‹ adv ›

Cerințele speciei morcov față de sol

  • preferă solurile nisipoase, nisipo-argiloase, cu conținut de lut nu mai mare de 15%;
  • pH-ul favorabil 5,5-7 (5,5-5,8 – nisipoase; 6-7 lutoase/argiloase);
  • solul trebuie să posede proprietăți bune de drenaj și aerisire;
  • solurile cu un conținut mare de săruri reduc facultatea germinativă a semințelor de morcov.

Pregătirea solului pentru semănat

  • afânarea profundă a solului;
  • arat adânc toamna la adâncimea de 25-30 cm;
  • graparea de primăvară la adâncimea de 10-15 cm;
  • Formarea biloanelor;
  • Cultivația înainte de semănat/corectarea biloanelor.

Semănatul morcovului

Adâncimea de semănat depinde de tipul solului, condițiile meteorologice:

  • soluri grele + vreme ploioasă = 1,5-2 cm;
  • soluri ușoare + vreme uscată = 3-4 cm;

Temperatura optimă pentru semănat este de 5-8°C la adâncimea de semănat.

Norma de semănat:

‹ adv ›
  • marfa la mănunchi – 1,3-1,6 milioane de plante per ha (5-6 kg semințe);
  • marfa pentru păstrare – 1 milion de plante per ha (3-4 kg semințe per ha);
  • marfa pentru prelucrare – mai puțin de 1 milion plante (1,5-2 kg semințe per ha);

*Norma de semănat mai depinde de caracteristica soiului/hibridului ales.

Perioada de germinare

  • temperatura minimă de germinare de 5°C;
  • temperatura optimă de germinare este de 15-20°C;

Apariția plantelor:

‹ adv ›
  • la temperatura de 5°C până la 46 de zile;
  • la temperatura de 12°C până la 16 zile;
  • la temperatura de 20°C până la 9 zile;
  • plantulele de morcov pot rezista la geruri de – 3..-5°C.

*Semințele de morcov își păstrează capacitatea germinativă timp de 4 ani.

Cerințele morcovului față de substanțele nutritive

Cerințele morcovului față de nutrienți la formarea recoltei după substanța activă kg/t constituie:

  • N 3,2-4;
  • P 1-1,7;
  • K 5-6,5;
  • Ca 0,5;
  • Mg 0,5-0,7;
  • B 0,005.

Important! Pentru a obține recolte ridicate, se recomandă a fi încorporate îngrășăminte în doze echilibrate în funcție de conținutul de macro- și microelemente la sol și recolta planificată.

Irigarea la morcov

Cantitatea de apă necesară de asigurat la morcov (în dependență de precipitații):

  • 2500-3000 m3/ha – în nordul țării;
  • 3000-4000 m3/ha – în centrul țării;
  • 4000-4500 m3/ha – în sudul țării.

Intensitatea și norma de udare în dependență de sol:

  • sol argilos – irigarea o dată la 2-3 zile cu norma de 100-180 m3/ha;
  • sol argilos ușor mediu – irigarea o dată la 4-6 zile cu norma de 130-200 m3/ha;
  • sol lutos – irigarea o dată la 5-7 zile cu cantitatea de 90-200 m3/ha.

Este important de asigurat necesarul de apă în perioada de germinare a semințelor. Acestea absorb peste 100% de apă din masa lor.

Cel mai mare consum de apă este realizat în perioada de dezvoltare intensivă a frunzișului plantelor și formarea ulterioară a rădăcinii.

În cazul în care morcovul nu este udat suficient, rădăcinile se usucă și capătă un gust amar.

Morcovul pentru păstrare nu se irigă cu minim 20 de zile înainte de recoltare.

Recomandări prezentate de către experții Proiectului USAID/APM.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›