‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 29 aprilie, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriComisia Europeană a aprobat utilizarea unui soi de soia modificat genetic

Comisia Europeană a aprobat utilizarea unui soi de soia modificat genetic

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Comisia Europeană a autorizat utilizarea soiei modificată genetic pentru hrană și furaje, dar nu și pentru cultivare, luni (28 septembrie), deschizând calea pentru o lansare a unui soi din SUA în 2021, scrie euractiv.com.

Soia modificată genetic (GM) – XtendFlex, a fost aprobată după o procedură de autorizare cuprinzătoare, inclusiv o evaluare științifică de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

Soiul a fost dezvoltat cu toleranță la trei erbicide majore: dicamba, glufosinat de amoniu și glifosat.

Cu o piață europeană garantată, cultivatorii din SUA și Canada este de așteptat acum să crească producția de soia, pentru a valorifica noile căi deschise prin această decizie.

Toate statele membre au avut ocazia de a-și exprima punctul de vedere în comitetul permanent și ulterior în comitetul de apel.

„Având în vedere rezultatul, Comisia Europeană are datoria legală de a continua autorizarea”, se arată într-o declarație pe site-ul web al Comisiei.

Autorizația este valabilă timp de 10 ani și orice produse din acest soi modificat genetic vor fi supuse normelor UE de etichetare și trasabilitate.

‹ adv ›

Totuși, unii europarlamentari nu sunt de acord cu decizia luată.

Tilly Metz a subliniat: „Comisia nu a reușit să asculte argumentele Parlamentului European și ale majorității statelor membre care au votat împotriva acestei soiuri modificate”.

Ea a adăugat că aceste culturi ar putea fi expuse atât la doze mai mari, cât și la doze repetate de erbicide complementare, ceea ce ar putea duce potențial la o cantitate mai mare de reziduuri în recoltă.

‹ adv ›

Eric Gall, manager de politici la asociația de produse organice din UE IFOAM, a declarat că, deoarece soia a fost autorizată pentru utilizare în alimente și furaje, nu pentru cultivare pe teritoriul UE, contaminarea în etapa de producție nu este o preocupare directă pentru agricultura organică din UE.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›