Comisia Europeană a autorizat utilizarea soiei modificată genetic pentru hrană și furaje, dar nu și pentru cultivare, luni (28 septembrie), deschizând calea pentru o lansare a unui soi din SUA în 2021, scrie euractiv.com.
Soia modificată genetic (GM) – XtendFlex, a fost aprobată după o procedură de autorizare cuprinzătoare, inclusiv o evaluare științifică de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).
Soiul a fost dezvoltat cu toleranță la trei erbicide majore: dicamba, glufosinat de amoniu și glifosat.
Cu o piață europeană garantată, cultivatorii din SUA și Canada este de așteptat acum să crească producția de soia, pentru a valorifica noile căi deschise prin această decizie.
Toate statele membre au avut ocazia de a-și exprima punctul de vedere în comitetul permanent și ulterior în comitetul de apel.
Autorizația este valabilă timp de 10 ani și orice produse din acest soi modificat genetic vor fi supuse normelor UE de etichetare și trasabilitate.
Totuși, unii europarlamentari nu sunt de acord cu decizia luată.
Tilly Metz a subliniat: „Comisia nu a reușit să asculte argumentele Parlamentului European și ale majorității statelor membre care au votat împotriva acestei soiuri modificate”.
Ea a adăugat că aceste culturi ar putea fi expuse atât la doze mai mari, cât și la doze repetate de erbicide complementare, ceea ce ar putea duce potențial la o cantitate mai mare de reziduuri în recoltă.
Eric Gall, manager de politici la asociația de produse organice din UE IFOAM, a declarat că, deoarece soia a fost autorizată pentru utilizare în alimente și furaje, nu pentru cultivare pe teritoriul UE, contaminarea în etapa de producție nu este o preocupare directă pentru agricultura organică din UE.
Comentarii