‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCondiții de păstrare a strugurilor de masă în depozite frigorifice

Condiții de păstrare a strugurilor de masă în depozite frigorifice

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Lanţul frigorific ideal al fructelor începe chiar la locul de recoltare. În cazul strugurilor, acesta începe chiar din podgorii. În acest sens, pe plan mondial se manifestă o tendinţă de dezvoltare a staţiilor de pre-răcire a fructelor chiar în zonele în care acestea sunt cultivate.

Câteva recomandări în acest sens a realizat pentru Agrobiznes Andrei Cumpanici, specialist APM în siguranța alimentelor și post-recoltă.

În tabelul 1 sunt prezentate condiţiile de temperatură şi umiditate relativă a aerului, precum şi duratele admisibile de depozitare în stare refrigerată pentru struguri de masă Vitis Vinifera și Vitis Labrusca.

‹ adv ›

Tabelul 1: Parametrii optimi de păstrare a strugurilor de masă

Sulfitarea strugurilor de masă după recoltare și pe durata păstrării

Sulfitarea este necesară pentru a păstra strugurii de masă pe o perioadă de la 1-6 luni în vederea menţinerii calităţii acestora. Principalele probleme la păstrarea strugurilor de masă sunt generate de apariţia bolilor criptogamice produse de Botrytis cinerea şi Penicilium spp.

‹ adv ›

Primul tratament de sulfitare este necesar de efectuat la pre-răcire sau imediat după pre-răcire, camera frigorifică este plină și temperatura strugurilor este de 0°C.

Sulfitarea se poate face prin arderea sulfului solid pe o tavă metalică sau cu ajutorul unei instalaţii de alimentare cu SO2, lichefiată, care este în afara camerei frigorifice şi prevăzută cu sistem de dozare pentru fiecare încăpere frigorifică.

Primul tratament al strugurilor cu SO2 se efectuează cu o concentraţie de 14 grame de sulf/m3 de spaţiu liber din camera frigorifică și cu asigurarea funcționării permanente a ventilatoarelor pentru omogenizarea atmosferei.

‹ adv ›

Următoarele tratamente se efectuează săptămânal cu SO2 cu o concentraţie de 3,5 grame de sulf/m3 de spaţiu liber din camera frigorifică. O altă metodă de sulfitare a strugurilor este utilizarea generatoarelor de SO2 sau folii alveolare, care conțin granule de metabisulfit de sodiu (Na2S2O5) și sunt închise întru-un buzunăraș ori plic de hârtie sau plastic necesare pentru fiecare ambalaj cu struguri. În contact cu umiditatea din ambalaj, generatoarele degajă SO2.

FOTO: SRL Frații Vaipan; Ambalaj păstrare struguri în lăzi

Strugurii sunt păstrați în lădițe de lemn sau plastic, ambalați cu o folie perforată de polietilenă în formă de sac. Gradul de perforare a foliei variază între 0,3 și 0,9% din suprafața ei, în funcție de tehnologia de păstrare, cerințele pieței, particularitățile soiurilor.

În cazul lăzii cu dimensiunile de 500x300x140 mm, tipice pentru păstrarea strugurilor de masă în Moldova, dimensiunile foliei din polietilenă sunt aproximativ 820×510 mm, perforarea de 0,9% fiind asigurată de 110 găuri cu diametru de 6 mm, iar perforarea de 0,3%, respectiv 35 de găuri cu diametru de 5 mm.

Generatorul de SO2 se așează deasupra ciorchinelor, iar laturile sacului se îndoaie, învelind strugurii şi generatorul. Generatoarele de SO2 sunt clasificate în funcție de intensitatea de generare a gazului în timp.

Cele cu generare rapidă asigură o conservare de 2-3 luni. Generatoarele combinate sunt cele mai bune, îmbinând ambele tipuri de emisie a SO2 şi care asigură calitatea strugurilor pană la 4 luni.

Generatorul combinat de SO2 acționează în două etape. În prima etapă, generatorul de SO2 elimină o cantitate semnificativă de gaz într-o perioadă scurtă de timp, care inactivează sporii de Botrytis cinerea de pe suprafața fructelor.

Etapa a doua se caracterizează printr-un nivel scăzut de producere de SO2, dar oricum adecvat pentru a controla dezvoltarea putregaiului în timpul depozitării.

Tabelul 2: Etapele de ambalare a strugurilor cu generator de SO2 în cutii de carton și intensitatea de generare a gazului.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›