În ultimul timp, tot mai multe loturi de fructe și legume livrate de principalele țări exportatoare în Rusia au fost distruse din cauza depistării unor organisme de carantină. Drept rezultat, aceste țări au primit interdicție de export în Federația Rusă.
Ultimele, Uzbekistan, Armenia, Azerbaidjan și Turcia au primit interdicții pentru furnizarea de fructe și legume pe piața rusă din regiunile producătoare.
Uzbekistan, Turcia și Armenia nu mai pot livra ardei și tomate produse în sere în Rusia, iar Azerbaidjan nu mai poate livra mere și tomate. Interdicția impusă pentru Azerbaidjan va afecta și livrările realizate de Iran pe piața rusă, deoarece o bună parte din acestea erau realizate prin intermediul țării Azerbaidjan.
În plus, mai multe regiuni din Belarus au primit interdicție de a livra pe piața rusă tomate și ardei, iar China de mai mult timp nu poate livra mere, pere și alte produse pe piața rusă, chiar dacă până acum era unul dintre cei mai mari furnizori de aceste produse.
Chiar dacă interdicțiile au fost argumentate prin depistarea organismelor de carantină, inclusiv a unor virusuri periculoase, analiștii East-fruit susțin că acestea s-au intensificat extrem de mult în ultimul timp și ar fi o metodă de a susține autoaprovizionarea cu fructe și legume, în condițiile în care Rosselhoznadzor a fost de mai multe ori utilizat drept instrument politic pentru țările ce erau direct dependente de livrările în Federația Rusă.
Spre exemplu, analizând toate interdicțiile impuse de Federația Rusă, rezultă că începând cu 11 decembrie nu vor mai avea loc importuri de tomate și ardei.
În plus, livrările de mere din principalele țări care influențau prețurile pe piața rusă, la fel, au fost stopate.
La începutul lunii aprilie, asociația producătorilor de tomate din Rusia a solicitat autorităților să interzică importurile din Turcia și Azerbaidjan, deoarece prețurile erau puternic influențate de livrările acestor țări. Mai mult, cu solicitări similare au venit și alte asociații ale producătorilor de fructe și legume.
Odată cu creșterea prețurilor și scăderea veniturilor din cauza pandemiei coronavirusului, este dificil să vorbim despre o creștere a consumului de produse. În schimb, dacă importul de legume practic e stopat, atunci prețurile pentru acestea ar putea crește până la niveluri record, deoarece în Rusia nu sunt suficiente întreprinderi ce pot asigura piața cu legume pe tot parcursul anului.
Volumul de producție a acestor întreprinderi nu va fi în mod clar suficient pentru a satisface nevoile Federației Ruse, ceea ce va duce la o creștere necontrolată a prețurilor.
În același timp, sectorul de producere a legumelor în sere în Rusia se dezvoltă într-un ritm record. Și, desigur, importul de produse care conțin obiecte de carantină este, fără îndoială, foarte periculos și nu ar trebui încurajat.
Cu toate acestea, reputația autorităților de reglementare rusești este de așa natură, încât este dificil să convingi participanții de pe piață de obiectivitatea și imparțialitatea lor.
Dacă interdicțiile privind importul de legume și fructe în Rusia sunt într-adevăr motivate politic sau economic, atunci este posibil să apară probleme în viitorul apropiat și pentru alți furnizori cu un nivel ridicat de dependență de exportul de produse către Rusia, inclusiv Moldova. În ultimele 2 luni, 7 loturi de prune moldovenești au fost distruse din cauza depistării organismelor de carantină, iar Rosselhoznadzor a solicitat ANSA să intensifice controlul.
În orice caz, din această situație, participanții la piața fructelor și legumelor pot trage două concluzii foarte importante:
- Concentrarea prea puternică asupra unei singure piețe, mai ales dacă această piață este un partener comercial nesigur, este periculoasă;
- Nicio țară nu își poate permite să ignore regulile controlului intern de carantină și trebuie să creeze condiții și să-i educe pe producători să producă corect.
Comentarii