‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
43.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaVinurile moldovenești - unele dintre cele mai ieftine pe piața rusă

Vinurile moldovenești – unele dintre cele mai ieftine pe piața rusă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Odată cu embargoul rusesc din 2006, 2010 și septembrie 2013, piața rusă a devenit mai puțin atractivă pentru producătorii de vinuri din Moldova.

Vinificatorii susțin că le-a fost extrem de greu să se adapteze rapid cerințelor altor piețe, dar și să-și promoveze producția pe acestea, astfel pierderile suportate au fost enorme.

Astfel, în scurt timp, din cel mai important partener comercial pentru industria vitivinicolă moldovenească, Federația Rusă a devenit o piață greu de accesat, iar exporturile s-au redus considerabil.

‹ adv ›

Țările în care exportă vin Moldova

În ultimii ani, principalul partener comercial al Republicii Moldova a devenit România, urmată de Polonia, Cehia, Polonia, apoi Federația Rusă. Totodată, potrivit datelor Oficiului Național al Viei și Vinului, România oferă și unele dintre cele mai competitive prețuri.

Evoluția exportului de vin îmbuteliat pe țări, lei moldovenești

Sursă: Wine of Moldova

Cota exportului pe țări, după valoare (I sem. 2020)

‹ adv ›

Moldova – pe locul 8 după exporturile de vin în Federația Rusă, dar cele mai mici prețuri

După valoare, Republica Moldova ocupă locul 8 în lista furnizorilor de vinuri pe piața rusă (2019). Totuși, prețurile oferite pentru vinurile autohtone sunt unele dintre cele mai mici – 0,74 dolari per litru, depășind doar vinurile din Uzbekistan, pentru care sunt oferiți 0,59 dolari per litru.

În 2019, Rusia a importat 27 264 milioane litri de vin moldovenesc, după volumul importat, Moldova fiind al 5-lea cel mai mare furnizor.

FOTO: comtrade.un.org

Experții susțin că vinurile autohtone sunt subestimate. Chiar și în 2013, potrivit unei investigații FCC, imediat după introducerea embargoului, prim-ministru rus din acea perioadă și-a comandat o partidă de vinuri moldovenești pentru consum în compania celor mai selecte și apropiate persoane.

‹ adv ›

Amintim că, în 2020, din cauza pandemiei, exporturile de vinuri au fost grav afectate, iar o bună parte din vinării au înregistrat pierderi importante.

Potrivit experților ONVV, aproximativ 85% din vinul produs în Moldova este exportat.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›