În 2006, la sfârşitul lunii martie, Federaţia Rusă a pus, pentru prima dată, embargo pe vinurile moldovenești. Lovitura a afectat o bună parte din vinificatorii autohtoni, pentru care piața rusă era unica sau principala piață de desfacere.
Unele vinării au dat faliment, altele și-au împărțit activitatea în până și după embargou, având două istorii diferite, dar, totuși, în unele cazuri istorii de renaștere.
Una dintre vinăriile afectate de embargou a fost și Domeniile Căinari. Valeriu Cojocaru, administratorul acesteia, ne-a spus că în acea perioadă a avut pierderi de peste un milion de euro.
În 2005, vinurile livrate în Rusia au constituit trei sferturi din totalul vinurilor moldoveneşti exportate.
Totuși, vinificatorul susține că această schimbare a avut și unele avantaje, însă era necesar a fi realizată mai lent, astfel încât producătorii să se poată reorienta spre alte piețe.
Până la urmă, vinurile sub marca Domeniile Căinari au ajuns a fi pe placul consumatorilor din România, Cehia, China, Vietnam și Polonia. Plus, în pofida greutăților, aproximativ 20 de mii de sticle de vin de colecție au pus baza unei noi idei de afacere.
Mai mult, vinificatorul a decis să formeze o cooperativă cu producătorii de struguri din zonă, pentru a achiziționa materie primă de la aceștia și produce vin.
Vinificatorul susține că pentru realizarea a astfel de proiecte de cât mai mulți producători, ar fi bine statul să ofere suport, inclusiv monitorizând producătorii.
După renovare și reconstrucție, crama Domeniile Căinari va fi disponibilă pentru vizitatori, iar în cadrul acesteia veți putea gusta vinuri ce poartă amprenta embargoului și puterii de a trece peste și lansa noi afaceri.
Comentarii