‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
24.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO: A păstrat vinul din timpul embargoului rus și va lansa o agropensiune unde...

FOTO: A păstrat vinul din timpul embargoului rus și va lansa o agropensiune unde îl va vinde – Domeniile Căinari

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În 2006, la sfârşitul lunii martie, Federaţia Rusă a pus, pentru prima dată, embargo pe vinurile moldovenești. Lovitura a afectat o bună parte din vinificatorii autohtoni, pentru care piața rusă era unica sau principala piață de desfacere.

Unele vinării au dat faliment, altele și-au împărțit activitatea în până și după embargou, având două istorii diferite, dar, totuși, în unele cazuri istorii de renaștere.

Una dintre vinăriile afectate de embargou a fost și Domeniile Căinari. Valeriu Cojocaru, administratorul acesteia, ne-a spus că în acea perioadă a avut pierderi de peste un milion de euro.

„Doar în luna aprilie am pierdut peste 400 de mii de euro în urma livrărilor pentru care nu a fost achitat nimic. Per total, am pierdut circa un milion de euro, iar în acel moment chiar nu știam ce vom face. Pe atunci, unica piață de export pentru vinurile noastre era piața rusă”, a povestit într-un interviu acordat Agrobiznes Valeriu Cojocaru.

‹ adv ›

În 2005, vinurile livrate în Rusia au constituit trei sferturi din totalul vinurilor moldoveneşti exportate.

Totuși, vinificatorul susține că această schimbare a avut și unele avantaje, însă era necesar a fi realizată mai lent, astfel încât producătorii să se poată reorienta spre alte piețe.

„În urma embargoului, am început a căuta alte piețe de desfacere, nu știam cum vom face, am mers în mai multe țări UE pentru a stabili parteneriate, am înțeles pe care piețe am avea succes și pe care nu are rost să încercăm să vindem. Însă, pentru toate aceste schimbări era nevoie de timp, pentru vinificatori și nu doar a fost o lovitură prea grea, la care mai mult de 50% nu au făcut față”.

Până la urmă, vinurile sub marca Domeniile Căinari au ajuns a fi pe placul consumatorilor din România, Cehia, China, Vietnam și Polonia. Plus, în pofida greutăților, aproximativ 20 de mii de sticle de vin de colecție au pus baza unei noi idei de afacere.

„Am păstrat 20 de mii de sticle de vin ce urmau să ajungă pe piața rusă, le-am depozitat și am decis că trebuie să lansăm, chiar dacă este foarte greu, un proiect ambițios pentru toți ai noștri. Astfel, am început renovarea fabricii de vin, am plantat 23 de hectare de viță de vie și am început amenajarea teritoriului pentru a lansa o agro-pensiune”.

‹ adv ›

Mai mult, vinificatorul a decis să formeze o cooperativă cu producătorii de struguri din zonă, pentru a achiziționa materie primă de la aceștia și produce vin.

„Avem producători mici de struguri care erau gata să abandoneze activitatea, deoarece nu o mai consideră rentabilă. Când le-am povestit despre proiectul pe care ne propunem să-l realizăm, au decis să participe și ei. Avem împreună peste 2 mii de hectare de viță de vie din care am putea produce vinuri de calitate. Vom discuta cu aceștia pentru a stabili împreună ce lucrări să realizeze în podgorii, stabili perioada optimă de recoltare, astfel strugurii vor avea o valoarea superioară, respectiv și vinurile. Plus, recoltarea manuală oferă și ea mai multe avantaje. Această practică este aplicată pe larg de vinificatorii din Franța. Ne ocupăm deja de formarea cooperativei”.

Vinificatorul susține că pentru realizarea a astfel de proiecte de cât mai mulți producători, ar fi bine statul să ofere suport, inclusiv monitorizând producătorii.

„Avem resurse suficiente la noi în țară pentru a realiza proiecte ambițioase. În fine, chiar și pandemia nu va dura mult timp, poate un an, doi sau chiar trei, dar asta nu înseamnă că trebuie să cedăm. Noi vom lansa pensiunea agroturistică, alții au alte proiecte frumoase, acestea trebuie realizate în pofida la orice. Noi suntem trecători, iar ceea ce rămâne în urmă are o valoare enormă, deoarece va rămâne pentru decenii sau chiar secole urmașilor noștri. Nu trebuie să ne fie frică că vom cădea, trebuie să găsim putere pentru a continua”.

După renovare și reconstrucție, crama Domeniile Căinari va fi disponibilă pentru vizitatori, iar în cadrul acesteia veți putea gusta vinuri ce poartă amprenta embargoului și puterii de a trece peste și lansa noi afaceri.

‹ adv ›

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›