‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 26 noiembrie, 2024
-3.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎngrijirea ongloanelor la vaci sau cum evităm șchiopătatul și alte boli

Îngrijirea ongloanelor la vaci sau cum evităm șchiopătatul și alte boli

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Științific, copitele la vaci sunt numite ongloane. Dar din motiv, că puțini crescători cunosc acest termen, noi le vom numi popular – copite.

Bolile de copite se numără printre cele mai răspândite afecțiuni ale vacilor. Asta pentru că nu totdeauna sunt luați în considerație factorii fiziologici ai animalului, dar și cei de întreținere.

Vacile, care suferă de asemenea patologii vor merge la iesle și la adăpătoare, în mediu, de 5-7 ori mai rar. Asta înseamnă, că consumul de hrană scade proporțional, iar ca urmare scade productivitatea animalului.

‹ adv ›

Factori ce influențează creșterea copitelor

  • Timp de o lună, peretele cornos al ongloanelor la vaci crește cu 6-8 mm. În perioada de pășunat animalul merge continuu și aceasta se roade, păstrând forma necesară.
  • Iarna însă, mișcarea este limitată, cornul crește, provocând deformări ale ongloanelor. În cazuri avansate, devine destul de complicat de înlăturat aceste probleme.
  • Cu timpul cornul crescut crapă și se rupe, afectând pulpa copitei, care este moale și sensibilă. Cel mai frecvent, acest proces este însoțit de inflamații purulente și vacile șchiopătează grav.
  • Pentru a reduce presiunea pe piciorul bolnav, vaca își schimbă des poziția, ceea ce duce la repartizarea neuniformă a greutății corporale pe articulațiile membrelor.
  • Ea se deplasează cu greu, se simte epuizată, mănâncă mai rău și stă culcată timp îndelungat.
  • Producția de lapte scade cu aproximativ 25% din volum. În cazuri mai rare vaca nu mai dă lapte deloc.

Cum îngrijim corect animalul pentru a evita creșterea excesivă a ongloanelor

Factorii de întreținere sunt esențiali în prevenirea majorității bolilor, nu doar celor de copite.

  • Trebuie menținut un mediu sănătos din punct de vedere igienic. Aerul nu trebuie să fie umed, dar nici prea uscat.
  • Cel mai des bolile ongloanelor sunt provocate de acțiunea bacteriilor patogene. Mediul cu umiditate excesivă duce la înmuierea stratului cornos, fapt care facilitează pătrunderea microorganismelor.
  • Din contra, aerul prea uscat duce la scăderea elasticității copitelor și apariția crăpăturilor, care iarăși permit trecerea mai ușoară a bacteriilor.
  • Majoritatea microorganismelor patogene se transmite prin grajd cu fecalele, resturile furajere și alt gunoi de grajd. Evacuarea la timp a acestuia va asigura condiții sanitare favorabile. Pentru un efect și mai bun, se recomandă dezinfecțiile regulate ale încăperilor cu soluții adecvate.
  • Se ia în considerație și suprafața acordată fiecărui animal. Cu cât mai aproape stau vacile una de alta, cu atât mai ușor se va transmite infecția între animale. În plus, vecinătatea prea apropiată provoacă stres, care reduce imunitatea, facilitând infectarea.
  • Și, nu în ultimul rând, se consideră alimentația vacilor. Pentru o imunitate puternică și evitarea multor boli rațiile trebuie să fie echilibrate, cu o cantitate, dar și un raport corespunzător de proteine, lipide și glucide. Regulat se administrează adaosuri de vitamine și minerale.

Notă: Nu se folosesc nutrețuri de calitate proastă. Sursele economisite la moment vă costă mult mai scump la întâmpinarea consecințelor bolilor produse de această furajare.

Boli de copite frecvente la vaci

Îngrijirea incorectă a ongloanelor la vaci poate duce la dezvoltarea mai multor boli. Cele mai importante sunt:

‹ adv ›
  • Dermatita digitala;
  • Necrobioza;
  • Pododermatita neinfecțioasă;
  • Pododermatita infecțioasă;
  • Laminita;
  • Flegmonul cuzinetului plantar/palmar (putrezirea furcuței);
  • Ulcerul tălpii;
  • Hiperplazia interdigitală (limace).

Citiți și despre bolile de piele la vaci.

Tunsul copitelor

Toate aceste boli pot avea caracter ereditar, dar majoritatea se declanșează din cauza condițiilor de întreținere neadecvate, dar și pentru că copitele nu sunt tunse regulat.

Este foarte important, ca cel puțin de două ori pe an ongloanele să fie curățite și tunse, înlăturând partea crescută a acestora.

‹ adv ›

Cum curățim corect ongloanele la vaci

Pentru procedură veți avea nevoie de un cuțit obișnuit, bine ascuțit, precum și de foarfece și cuțit special pentru îngrijirea copitelor. Acestea din urmă pot fi ușor găsite la un preț accesibil în magazinele specializate.

La fermele mari, pentru fixarea animalului se folosesc utilaje speciale. În condiții de gospodărie, vaca poate fi ușor fixată cu o funie scurtă.

Nu se recomandă tăierea ongloanelor de unul singur. Procedura trebuie să fie asistată de o a doua persoană, care ar putea la timp să fixeze membrul animalului, să transmită un instrument sau să distragă vaca de la proceduri pe ceva timp (cu o gustare spre exemplu).

Tehnologia tăierii copitelor (ongloanelor)

se măsoară lungimea copitelor și se apreciază înălțimea lor una față de cealaltă. De regulă, la picioarele din spate, gheara exterioară a ongloanelor este mai mare și un pic mai înaltă decât cea inferioară. La membrele din față este invers.

dacă copita este crescută prea mult în lungime, se taie vârful acesteia.

– se taie defectele pe talpă, astfel încât să fie bine vizibilă linia albă.

– subțierea tălpii este realizată la grosimea de aproximativ 3-5mm, chiar dacă defectele nu au fost total înlăturate. Grosimea tălpii se determină apăsând cu degetul mare pe ea.

prelucrarea începe cu gheara, care este crescută mai mult. Mai întâi se trasează un plan, care vine perpendicular de axa membrului.

– se trece la prelucrarea următoarei gheare. Suprafața ambelor se regulează în așa fel, încât să vină perpendicular cu axa piciorului.

cu ajutorul cuțitului pentru copite se înlătură defecțiunile rămase.

– se formează apoi spațiul dintre jumătățile copitei, formând o adâncitură cu aspect de nucă.

– copita se taie până la linia albă, din ambele părți.

după ce procedura a fost finalizată, se ia copita în mână și se verifică corectitudinea muncii efectuate. Pentru asta se plasează mânerul cuțitului pe talpă și se trage pe toată lungimea ei. Dacă totul a fost făcut corect, ambele jumătăți ale copitei vor adera perfect la suprafața mânerului.

Măsuri de profilaxie a bolilor produse de neîngrijirea ongloanelor

Sunt simple, dar eficiente.

  • Curățarea și tunsul regulat al copitelor – cel mai important factor.
  • Întreținerea vacilor în încăperi și, mai important, pe așternut curat.
  • Plimbări și mișcări regulate.
  • Nutrețuri calitative și balansate.

În caz de boli cu caracter ereditar, animalul se înlătură din turmă.

Vedeți și cât poate trăi o vacă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›