marți, 16 iulie, 2024
33.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeStanislav Demeanciuc, EuroChem: Putem asigura peste 50% din necesarul de îngrășăminte cu azot în...

Stanislav Demeanciuc, EuroChem: Putem asigura peste 50% din necesarul de îngrășăminte cu azot în Moldova

Recomandate

Piața internațională a îngrășămintelor a fost grav afectată în acest sezon de majorarea prețurilor la gaze, dar și situația geopolitică în principalele țări producătoare, având drept consecință creșterea prețurilor cu aproape 3 ori mai mult pentru unele categorii de îngrășăminte.

Evident, aceste modificări au afectat esențial și piața locală, iar din cauza mai multor neclarități legate de relațiile ruso-ucrainene, companiile importatoare și autoritățile au încercat să găsească căi alternative de import al îngrășămintelor.

Unele companii au inițiat negocieri și importuri din țări cum ar fi Uzbekistan, Georgia, Azerbaidjan sau Kazahstan.

Una dintre cele mai mari companii autohtone pe segmentul îngrășămintelor, Agrocenter EuroChem, susține că va asigura în acest sezon piața locală cu îngrășăminte cu azot în proporție de minim 50% din necesar, adică peste 30 de mii de tone.

„Potrivit estimărilor noastre, ținând cont de prețurile ridicate la îngrășăminte și de ratele mai mici de aplicare de către fermieri, necesarul de îngrășăminte cu azot pe piața locală este de aproximativ 60 de mii de tone, iar EuroChem plănuiește să asigure cel puțin jumătate din acest necesar, susține Stanislav Demeanciuc, directorul general al companiei „Agrocenter EuroChem” SRL.


De unde vor fi asigurate restul de 30 de mii de tone? Din țările menționate mai sus, iar acest lucru va ajuta cu siguranță la reducerea presiunii pe piață. Totuși, este important să înțelegem că aceste țări sunt situate departe.

„Există multe probleme logistice și, în primul rând, problema acum este timpul de livrare, care poate ajunge la 40-60 de zile. Sezonul a început deja, așa că este important ca fermierii care vor aștepta livrările din aceste țări să țină cont de riscul întârzierilor, respectiv livrărilor mai tardive”.

EuroChem, la rândul său, a mizat pe îngrășămintele lichide, care practic nu sunt supuse restricțiilor în Federația Rusă.

„În ianuarie 2022, am primit prima navă de 6 mii de tone cu KAS-32, iar până pe 15 februarie așteptăm a doua navă, cu încă 6 mii de tone, plus 3,0 mii de tone vor fi transportate pe calea ferată. Luăm în considerare opțiunea de a livra o a treia navă în lunile martie-aprilie, dacă va fi o cerere suficientă”.

În total, în depozitele dealerilor Agrocenter EuroChem din Moldova se află la moment peste 20 de mii de tone de îngrășăminte lichide KAS-32.

„Împreună cu partenerii, asigurăm sprijinul agronomic, livrarea, reechiparea și pregătirea echipamentelor și chiar și prestăm servicii de aplicare a îngrășămintelor lichide KAS-32 (*serviciile de aplicare a îngrășămintelor lichide sunt furnizate doar în sudul Moldovei).

În cei 5 ani de la deschiderea unei reprezentanțe în Moldova, am efectuat peste 200 de testări în câmp cu îngrășăminte lichide și am reușit să convingem un număr foarte mare de clienți despre eficiența acestora, mai ales în perioadele secetoase. Deci, în 2021, numărul fermelor care au utilizat KAS-32 a depășit 130 și continuă să crească”.

Eficiența îngrășămintelor lichide cu azot KAS-32 și KAS + S (KAS cu sulf) administrate la grâul de toamnă în sistemul No-Till:

Detalii despre rezultatele testării KAS-32, găsiți pe acest link.

Îngrășămintele lichide KAS-32 sunt disponibile în cadrul a 3 depozite, ce pot asigura livrarea în orice punct din Moldova:

  • Cupcini, raionul Edineț;
  • Orașul Comrat, UAT Găgăuzia;
  • Giurgiulesti, raionul Cahul.

EuroChem monitorizează calitatea produselor din depozite, analizează în mod regulat fiecare container individual și garantează suport deplin pentru toți clienții, indiferent de dealer și de momentul în care produsul a fost achiziționat.

Puteți obține sfaturi detaliate cu privire la orice problemă legată de aplicarea, livrarea, pregătirea echipamentelor sau serviciile de aplicare la numărul de telefon: 078 360 360.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale