‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleViorel Gherciu: Moldova va importa îngrășăminte din Uzbekistan și Kazahstan. Primele loturi au fost...

Viorel Gherciu: Moldova va importa îngrășăminte din Uzbekistan și Kazahstan. Primele loturi au fost deja livrate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Începutul anului 2022 a venit cu o serie de probleme pentru producătorii agricoli atât din Republica Moldova, cât și din țările vecine, inclusiv cei din UE. Una dintre acestea se referă la asigurarea cu fertilizanți, dar și la prețul pentru acest produs, care s-a majorat de 3-4 ori.

Din cauza tensiunii dintre Federația Rusă și Ucraina, importul fertilizanților pe piață din Moldova prin Ucraina este unul mai dificil.

Unii producători bat alarma și susțin că din cauza prețului mult prea mare nu își vor mai permite să cumpere aceste produse. Alții însă s-au asigurat din timp și speră că această situație va servi o lecție pentru cei care acum s-au pomenit că nu au cu ce lucra.

‹ adv ›

Solicitat de Agrobiznes, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu a menționat că Republica Moldova nu activează într-un spațiu comercial închis, fiind parte componentă a pieței globale. Astfel că, suntem și vom fi afectați de ceea ce se întâmplă pe piața globală, inclusiv și prețurile la diverse inputuri, nu doar la fertilizanți. 

„Chiar și la modalitatea de asigurare cu aceste produse depindem de un șir de factori externi. Evident, este un subiect sensibil, iar producătorii agricoli vor fi afectați, desigur că nu toți. Cei care care s-au condus de zicala: „Pregătește sania vara și căruța iarna”, nu vor avea dificultăți”, a menționat ministrul. 

Gazul reprezintă aproximativ 80% din costul de producere a îngrășămintelor, iar prețurile sunt de patru până la cinci ori mai mari decât în mod normal, potrivit grupului industrial „Fertilizers Europe”.

Problemele masive de logistică și lanțul de aprovizionare au contribuit, de asemenea, la creșterea prețurilor la îngrășăminte.

„Din câte cunoaștem cu toții, o parte dintre întreprinderile producătoare din Europa și-au sistat parțial activitatea, altele au stopat definitiv procesul de producere. Criza fertilizanților afectează nu doar fermierii din Republica Moldova, dar și majoritatea producătorilor din UE, respectiv se va înregistra un deficit atât pe piața din țara noastră, cât și din UE. Cu părere de rău, mai mulți factori au influențat negativ asigurarea cu fertilizanți, pe lângă faptul că a crescut prețul la acest produs de 3-4 ori, mai sunt și impedimente legate de livrări, care se efectuau prin Ucraina”. 

‹ adv ›

Conform datelor multianuale prezentate de BNS și deduse la cantitatea fizică, în Republica Moldova s-au utilizat anual circa 274 mii tone de îngrășăminte minerale.

Piața prioritară de import rămâne a fi cea a Federației Ruse, de unde se importă cca 90% din toate îngrășămintele minerale sau chimice.

„Am avut mai multe ședințe cu furnizorii de fertilizanți și am constatat că cea mai bună soluție, în situația creată, ar fi identificarea noilor furnizori. Mai mult ca atât, avem deja pași concreți, astfel că primele loturi de fertilizanți au sosit în Republica Moldova. Ca autoritate responsabilă de elaborarea politicilor, facilitând activitatea agenților economici, am expediat demersuri către conducerea ministerului Agriculturii din Turkmenistan, Uzbekistan ca ei, la rândul lor, să faciliteze efectuarea livrărilor către Republica Moldova a acestui produs necesar sectorului agricol. Pe lângă aceasta, în urma consultărilor cu producătorii agricoli am înaintat un demers și către prim-ministrul Republicii Moldova cu propunerea de a discuta despre diminuarea aplicării TVA la importul fertilizanților. În acest fel, într-o măsură sau alta, vom contribui la stabilirea prețului de comercializare a fertilizanților”.

Conform informațiilor prezentate de MAIA, în cazul neaplicării fertilizării, recolta s-ar putea diminua cu o variație de la 20 la 25%.

‹ adv ›

Conform datelor Serviciului Vamal, pe parcursul anului 2021, au fost importate circa 250 de mii de tone de îngrășăminte minerale (azotoase, potasice, fosfatice și complexe), iar media multianuală atestă o cantitate importată de circa 300 mii tone.

Ministerul mai precizează că semănăturile de toamnă, unde plantele nu au intrat în faza de înfrățire (majoritatea semănăturilor din toamna anului precedent), necesită mărirea cantităților de fertilizanți pe bază de azot cu minim 10% (acest procedeu este valabil la aplicarea cu condiția depunerilor suficiente a precipitațiilor atmosferice). 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›