‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 30 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgricultorii solicită reducerea dobânzilor pentru creditele accesate

Agricultorii solicită reducerea dobânzilor pentru creditele accesate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Majoritatea agricultorilor au accesat credite pentru dezvoltarea afacerilor sau pentru acoperirea cheltuielilor ce apar în procesul producerii.

La moment, ținând cont de recoltele mici din cauza secetei, prețul mai mare al inputurilor, dar și problemele din regiune, aceștia se tem că nu-și vor putea onora obligațiunile față de bănci din cauza lipsei de bani.

În unele cazuri, aceștia sunt nevoiți să achite o dobândă dublă față de prevederile anterioare.

„Dacă e să comparăm cu anul precedent, când achitam circa 8-10%, rata flotantă, acum, din cauza inflației dobânzile s-au majorat la toți și, după ce au fost recalculate, ajung până la 15-17%. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură subvenționează dobânda de până la 8,44% pentru agricultori. În Regulamentul de subvenționare nu au fost operate modificări ce țin de dobândă și anume ca dobânda subvenționată să fie mai mare. Fiind cu credite, secetă, adăugându-se și dobânda, nu mai avem în general soluții. Ar fi rațional să se intervină cu schimbări în legislație ce ține de subvenționarea AIPA sau alte mecanisme ce ar reduce din această povară financiară”, explică Doina Sîrghi, producătoare.

*Potrivit Ordinului nr. 27 din 03.03.2022 cu privire la executarea unor prevederi ale Hotărârii Guvernului nr. 455 din 21.06.2017, s-a stabilit rata medie la credite (Rm) aplicabilă pentru formula de calcul stabilit conform punctului 50 în valoare procentuală de 8,44% pentru creditele în monedă națională și 4,06% pentru creditele în valută.

Reprezentanții MAIA au avut o ședință pe 22 iulie cu mediul bancar și conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Scopul ședinței a fost de a analiza posibilitățile de sprijin a agricultorilor creditați care înregistrează pagube la culturile agricole din cauza secetei.

Reprezentanții băncilor au declarat că instituțiile financiare sunt cointeresate să dezvolte relații bazate pe încredere cu clienții.

‹ adv ›

Majoritatea agricultorilor se află într-o situație dificilă din cauza problemelor multiple cu care se confruntă și necesită suport imediat.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›