‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole5 apicultori au format o cooperativă și au construit un complex apicol de colectare,...

5 apicultori au format o cooperativă și au construit un complex apicol de colectare, procesare, ambalare și depozitare a mierii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cooperativa „Sandic Honey Group” a finalizat lucrările de construcție a unui complex apicol de colectare, procesare, ambalare și depozitare a mierii de albine, cu o capacitate de circa 500 de tone de producție finită.

Cooperativa a contractat un credit de peste 13 milioane lei prin intermediul Proiectului Livada Moldovei. În cadrul Proiectului, sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA „Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor.

În ultimii doi ani, datorită proiectului, susținut de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții, afacerile apicole au beneficiat de împrumuturi în valoare de 1,2 milioane de euro.

‹ adv ›

Uniunea Europeană este principalul partener comercial al apicultorilor din Republica Moldova. Mai mult de 90% din mierea produsă în țară ajunge pe piața comunitară.  

Prin intermediul liniei de creditare „Livada Moldovei”, apicultorii din Moldova pot majora numărul de stupi, dezvolta unitățile de procesare și ambalare, explora noi direcții de vânzare.

Ștefan Sandic, Administrator C.Î. „Sandic Honey Group”:

„În primul rând, necesitatea procurării unor input-uri din străinătate la prețuri bune ne-a făcut să ne asociem. E și normal că fiecare din cei 5 membri ai cooperativei și 15 membri asociați nu am fi putut construi o fabrică de procesare atât de performantă. Accesul la resurse investiționale ieftine și implicit suportul din partea diverșilor donatori a fost un alt argument forte în favoarea constituirii cooperativei. În acest moment, în gestiunea membrilor cooperativei sunt 10 mii de familii de albine. Un număr suficient pentru a asigura materia primă pentru activitatea de procesare a fabricii.”

‹ adv ›

În anul 2018, în Republica Moldova existau aproximativ 165 de mii de familii de albine, care polenizau circa 350 de mii de hectare de terenuri agricole (dintre care 40% erau terenuri horticole). Acest lucru a permis o creștere a recoltei cu 20-30%, tradusă într-o valoare anuală a apiculturii de peste 35 de milioane de euro.

Ștefan Sandic, Administrator C.Î. „Sandic Honey Group”:

„Vom avea două mari categorii de produse. Vom produce hrană lichidă și solidă pentru albine. Pentru consumul uman vom pune la dispoziția consumatorilor 7 grupe de produse apicole despre care o să vă pot da detalii peste 2-3 ani. Din păcate, la moment, exportăm peste 90 de procente materie primă, adică miere. Ne dorim să schimbăm această statistică în favoarea produselor apicole finite, adică procesate și ambalate. Ucraina este cel mai mare producător din Europa și unul dintre cei mai mari din lume, concurența este una acerbă, dar avem șanse bune. Am dotat întreprinderea cu un laborator performant ce ne permite să monitorizăm la fiecare etapă calitatea produselor. Suntem, de fapt, o întreprindere care are toate dotările corespunzătoare exigențelor de calitate UE.”

În Republica Moldova sunt înregistrați peste 7.800 de apicultori. În 2021, au fost produse aproximativ 3.500 de tone de miere, dintre care 3.300 de tone au fost exportate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›