FIEB din cadrul Universității Tehnice din Moldova organizează Concursul național al planurilor de afacere, ce are ca misiune dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale studenților, masteranzilor și crearea, sprijinirea, consolidarea și promovarea unei culturi antreprenoriale, capabile să accelereze inițierea de afaceri și gestiunea operațională a lor în baza business planurilor.
Scopul concursului:
- formarea abilităților practice și aplicative ale studenților / masteranzilor în domeniul elaborării business planurilor și lansarea afacerilor;
- promovarea talentelor și încurajarea formării relațiilor și parteneriatelor între instituțiile superioare și profesionale de educație;
- orice participant la concurs, va avea posibilitate să obțină o experiență care-i va fi utilă pentru inițierea unei afaceri și dezvoltarea încrederii în propriile puteri.
Participanți eligibili: studenți / masteranzi de la universități și colegii cu profil economic (câte 1-3 studenți / masteranzi cei mai buni selectați în baza concursurilor locale cu cele mai bune planuri de afacere – se planifică peste 20-25 de participanți).
Participanții la concurs vor necesita prezentarea textuală a planului de afaceri (după structura propusă), iar în ziua concursului necesitate de a elabora Prezentare Power Point și a prezenta ideea de afacere în baza planului elaborat.
Finanțarea concursului: sponsori (BC „Moldindconbank” S.A., UCIP IFAD). Agrobiznes este partener de promovare al evenimentului.
Concursul național al planurilor de afacere, organizat de FIEB în cadrul Universității Tehnice din Moldova, se propune să fie organizat anual.
Organizarea concursului va avea la bază unificarea elaborării planurilor de afacere pentru concurs după un model agreat, care în final va permite evaluarea echidistantă a planurilor participanților și selectarea celor mai bune pentru premiere (în baza matricei de evaluare).
Comisia de evaluare: va include persoane din diferite instituții (bănci comerciale și instituții), universități și mediul de afacere (5-7 persoane), care va evalua planurile în baza unor criterii prestabilite pentru asigurarea evaluarea corectă și echidistantă a participanților.
Evaluarea rezultatelor concursului național va include premierea cu diplome și premii bănești a celor mai bune și reușite planuri de afacere cu trei locuri (I – 5 mii lei, II – 3 mii lei și III – 2 mii lei).
Totodată, comitetul organizatoric va premia planurile de afacere și după criterii specifice:
- cel mai original plan de facere (idee de afacere) – 1,5 mii lei;
- cel mai inovativ plan și digitalizată idee de afacere – 1,5 mii lei;
- cea mai complexă idee de afacere cu integrare în lanțul valoric a produselor – 1,5 mii lei;
- cea mai simplă idee de afaceri de implementat – 1,5 mii lei;
- cea mai inofensivă și prietenoasă mediului idee de afacere (resurse regenerabile, ecologic / organic, energie verde, economie circulară) – 1,5 mii lei.
Cele mai reușite planuri de afaceri vor fi premiate (din fondurile colectate de la sponsori) și încurajate să fie implementate de către studenți / masteranzi, iar în acest scop participanții vor primi toată asistența necesară și vor fi ghidați la perfecționarea lor pentru dezvoltarea afacerilor.
Comitetul organizatoric: Ciloci Rafael – decan, dr., conf.univ.; Țurcan Rina – șef DEM, dr., conf.univ.; Litvin Aurelia – dr. hab., prof.univ.; Zbancă Andrei – dr., conf.univ.; Gumenuc Ina – dr., conf.univ.; Botnaru Marcela – prodecan, lector univ.; Baltag Grigore – dr., conf.univ.; Cojocari Vadim – dr., conf.univ.; Negritu Ghenadie – dr., conf.univ.
Participanții la concurs se vor înregistra și expedia planul de afaceri (conform modelului solicitat) până la data 30 martie 2023 la e-mail: [email protected] / [email protected] și vor elabora prezentare PPT la concurs cu prezentarea fizică.
Data organizării: 31 martie 2023, ora 10:00, FIEB, UTM, bulevard Dacia 41, blocul 10, aula 309.
Comentarii