‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
4.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTrandafir japonez sau chinez – sfaturi la întreținere

Trandafir japonez sau chinez – sfaturi la întreținere

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Trandafirul japonez sau chinez, cu denumirea științifică Hibiscus rosa-sinsensis, este un arbust decorativ, de interior, ce atinge înălțimea de 1-2 m și mai mult, apreciat pentru înflorirea sa abundentă și îndelungată.

Există o mare varietate de soiuri cu flori simple sau învolte (bătute) de culoare albă, galbenă, portocalie, roz sau roșie. Un efect decorativ deosebit îl au soiurile cu frunze pestrițe sau variegate.

Citește și despre îmulțirea și îngrijirea begoniei cu frunze decorative.

‹ adv ›

Condiții de întreținere a trandafirului japonez

Lumina: trandafirul japonez adoră lumina, totuși trebuie ferit de razele directe ale soarelui. Acesta are nevoie de minimum 4-5 ore de lumină în fiecare zi. Astfel ar fi ideală plasarea lui în cea mai însorită zonă din casă sau apartament.

În cazul în care planta nu va beneficia de suficientă lumină, nu va înflori. Deoarece anume lumina este factorul care declanșează înflorirea.

Temperatura: acestei plante nu-i plac temperaturile prea joase, însă nici cele prea ridicate, iarna nu mai puțin de + 12oC. Planta suportă bine temperaturi de până la 25oC.

‹ adv ›

Toamna și iarna poți expune trandafirul japonez în plină lumină și menține o temperatură de peste 12oC, ferit de curenții de aer. 

Astfel, intervalul de temperatură între 13 și 25oC este ideal.

O mare atenție trebuie acordată în timpul iernii, atunci când plasați trandafirul japonez lângă pervazele ferestrelor. Deoarece planta se poate supraîncălzi de la caloriferele care sunt cel mai des plasate sub geamuri, iar ca urmare să piardă florile.

‹ adv ›

Umiditate: vara necesită udare din abundență, zilnic sau odată la două-trei zile. Frunzele trebuie pulverizate cu apă de două-trei ori pe săptămână. 

În timpul iernii se udă moderat la 7-10 zile.

Înmulțire: trandafirul japonez se înmulțește din butași semilemnoși, în lunile aprilie și august, care se înrădăcinează ușor în amestecuri ușoare de nisip, turbă și perlit. Pentru a facilita emiterea rădăcinilor, se recomandă utilizarea unui stimulator de înrădăcinare.

Transplantarea trandafirului japonez: exemplarele tinere necesită transplantare în fiecare primăvară, în ghiveci din ce în ce mai mare, astfel încât trandafirul japonez să aibă loc să-și dezvolte rădăcinile și să se dezvolte.

Plantele mature se schimbă odată la doi-patru ani.

Solul potrivit pentru trandafirul chinez: amestec ușor din turbă, compost și nisip, cu adaos de faină de oase.

Este important să se folosească turbă de calitate, care drenează foarte bine, cu granulație medie.

Necesită fertilizări cu îngrășăminte organice sau minerale din primăvară până în toamnă.

Ar putea să te intereseze și Rododendron simsii sau azaleea indiană – îngrijire

Taierea trandafirului japonez se va face la sfarsitul lunii februarie. Facem această operațiune pentru a opri creșterea plantei în înălțime, dar în același timp pentru a o ajuta să dezvolte ramuri mai dese și mai puternice.

Primăvara arbuștii se curăță pentru a stimula formarea noilor ramuri florifere. Necesită tăiere în timpul sezonului de creștere, cu excepția cazului în care spațiul este redus.

Pot fi necesare tăieri mai frecvente și mai ușoare pe tot parcursul anului pentru trandafirul cultivat permanent în interior. Plantele înfloresc pe lemn nou, așa că tăierea în orice moment al anului nu va opri complet înflorirea, doar o va întârzia.

Planta poate fi tăiată până la aproximativ jumătate la începutul primăverii, pentru a o menține într-o formă frumoasă și pentru a-i favoriza creșterea.

Citește și despre Hortensia: cele mai populare specii, cerințe de plantare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›